Hem Okategoriserade “Det häftigaste vi har gjort”

“Det häftigaste vi har gjort”

flätad betong

Är det ens möjligt att göra en fasad i flätad betong? Idag har du svaret i Museiparken vid Nationalmuseum i Stockholm.

Det är ny fyra år sedan frågan ställdes till Strängbetong 2014 och efter några veckor påbörjades produktion och byggnation av servicebyggnaden i Museiparken.

Ulf Gustavsson, Robin Gunnarsson, och Peter Pettersson på Strängbetong var med och skapade fasaden.

– Jag ritade och gjorde formdetaljerna. Vi provade, testade, gick bet och provade igen. Vi kan inte avslöja exakt hur vi gjorde, det är affärshemligheter, men slutligen kom vi fram till hur vi skulle göra, berättar Robin Gunnarsson på Strängbetong.

Att göra stora fasadelement är en helt annan sak än ett fasadprov. Många medarbetare på Strängbetong i Herrljunga var involverade i arbetet och den samlade hantverkserfarenheten på Strängbetong i Herrljunga låg bakom det lyckade resultatet. Samma gjutare fick ta fram samtliga väggar för att fasadytan skulle bli så konsekvent som möjligt. Väggen fick lyftas rakt upp ur formen för att sedan vändas.

– Det är det häftigaste vi har gjort, säger Robin Gunnarsson.

Servicebyggnaden ritades av Wingårdhs-arkitekten Stefano Mangili som la stor vikt vid att byggnaden skulle smälta in i omgivningen.

– I engelska 1800-tals parker ser man ofta vildvin och murgröna klättra längs spaljéer, växthus, stenmurar och pumphus. Vår vision är att byggnaden ska samspela med omgivningen – och en flätad fasad blir ett vackert inslag i parken, säger Stefano Mangili.

Nationalmuseums läge är väl exponerat mitt emot Slottet. Fasaden går inte obemärkt förbi om man säger så.

– Den nya byggnaden är utformad så att den enkelt kan monteras ned och återvinnas om det skulle behövas. Men jag tror och hoppas att Stockholmare och turister kommer att bli så förtjusta i den flätade fasaden att de kräver att huset ska stå kvar under lång tid framöver.