Hem Fråga Experten Fråga Experten: Tvätta fasaden?

Fråga Experten: Tvätta fasaden?

Fråga Experten

Vi har ett rent betong hus i block utan puts. Fasaden mot havet har fått missärgningar och behöver tvättas. Hur gör jag och vad för medel samt svamp/borste ska jag använda för att inte få nya märken från tvätten?
/David

Det funkar att tvätta med de flesta rengöringsmedel. För att minska risken för missfärgningar bör medlet inte vara allt för pigmenterat och/eller surt (lågt pH). Vanligt grovrengörning, fasadtvätt, borde funka fint. Alternativt  brukar räcka att bara högtryckstvätta om putsen inte är allt för tunn eller eventuell färg sitter löst. För att sedan göra ytan mer smutsavvisande och hydrofob finns speciella preparat för betong och putsfasader. Kolla hos välsorterad bygg- eller färghandel.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group