Hem Fråga Experten Fråga Experten: Stenar i betongskivan?

Fråga Experten: Stenar i betongskivan?

Fråga Experten

Jag ska gjuta bänkskivor i pigmenterad betong (svart). Kunden önskar även ha lite “stora stenar” i skivan. Går det att tillsätta sten till en färdig betong eller måste jag blanda cement, ballast och vatten själv?
Om det går, hur vet jag vilken mängd sten jag kan tillsätta? Tänkt betong är Finjas Expanderbetong.
/@betongbruden Åsa

Expanderbetong används ofta till att fylla ut håligheter och likande (undergjutningar, pålar, mm), då dess expansion på ca 1% i färskt tillstånd säkerställer god utfyllnad och motverkar betongens sättning. Jag vill egentligen inte kalla det betong, utan snarare bruk, eftersom det bara innehåller sand (upp till 3-4 mm) och inga stenar. Det ger också ganska hög hållfasthet, vilket ges av dess låga vatten-cement-tal (vct ca 0,38). I och med att den har lågt vct och mycket finmaterial, samt viss expansion, ger expanderbetong ofta mycket fina ytor och används därför med fördel till ”betongkonst”, bänkskivor, mm. Jämfört med en ”vanlig” betong innehåller expanderbetong ungefär dubbelt så mycket cement och knappt hälften så mycket ballast. Detta gör också att den kostar betydligt mer än exempelvis säckad grovbetong.

Vill du blanda i sten i expanderbetongen fungerar det utmärkt, exempelvis en 4-8 mm fraktion och/eller 8-16 mm fraktion. Se bara till att den är någorlunda ren från fimaterial och inte innehåller humus och liknande. Både krossad sten (makadam) och naturligt rundad (singel) funkar fint. En säck (25 kg) med expanderbetong borde klara upp till ca 10 kg sten, men det kommer också att innebära att betongen inte blir fullt lika lättbearbetad som expanderbetongen är utan sten. Försök ändå att hålla vattenmängden någorlunda nära den rekommenderade. Med 10 kg tillsatt sten kommer volymen öka från ca 12,5 till 16 liter betong. Doseringen pigment förändras inte av stenen, räknat på ca 9 kg cement och upp till 6% dosering järnoxid, blir det ca 550 gram pigment (torr) per säck som övre gräns på doseringen.

För att sedan stenen skall bli synlig i ytan behöver den hårdnade betongen diamantslipas. Utseendet påverkas då av hur djupt man slipar, stenstorlek, mängd sten, nyans på stenen och dess kontrast mot cementpastan, ytbehandling, mm. Viktigt är att inte betongen är separationsbenängen, så stenen blir jämt fördelad. Vill man inte blanda stenen i betongen kan man istället ”strössla” den i den färska betongens yta och sedan slipa (typ terrazzo). Detta kan vara lite svårare att få till, och kan kräva lite övning. Nackdelen är att man kan få en del mikrosprickor i ytan av de tvångskrafter den ytliga stenen ger. Men fördelen är att man kan använda mindre mängd sten (tex om dyr), och möjlighet till visuella effekter (ex mönster). Det finns bra slipmaskiner för betong att hyra, slipningen görs normalt i ett antal steg för att få till ytfinishen. Det dammar mycket, så kan vara bra om maskinen har vattenanslutning. Vill du inte slipa själv finns företag som gör detta (som slipar bl.a. betonggolv), de brukar också har bar preparat/metod för ytbehandling.

/Oskar