Hem Fråga Experten Fråga Experten: Släta till platta för pool?

Fråga Experten: Släta till platta för pool?

Fråga Experten

Jag har anlitat en firma för att gjuta en platta för en ovanmarkspool. Resultatet blev inte bra. Dels så är den inte jämn och dels så gjorde dom bort sig så att betongen tog slut så det fyllde inte ut ordentligt på slutet (saknas ca 1-2 cm i tjocklek). Plattan är i övrigt med makadam, armerad och ca 12 cm. Hur gör jag lättast för att få den slät?
/Torbjörn

För att göra plattan plan kan du antingen slipa ner ojämnheterna eller gjuta/spackla på med några centimeter. Vill du slipa så finns bra maskiner att hyra för detta, det finns också företag man kan anlita för detta. Väljer du istället att gjuta på (spackla, avjämna), finns det produkter anpassade till detta. Viktigt då är att de är cementbaserade och klarar miljön (utomhus).

Någon typ av vidhäftningsprimer kan behövas, alternativt att du fuktar upp plattan något innan. Om du gjuter på lite tjockare (>70 mm) kan du använda betong.Jag tror det enklaste och billigaste är att du spacklar plattan plan. Och är ojämnheterna stora kan det löna sig att först slipa bort topparna så du inte behöver spackla lika mycket.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group