Hem Okategoriserade Herrljungatrappan hänger med

Herrljungatrappan hänger med

Herrljungatrappan

Sedan 1929 tillverkar Herrljungatrappan betongtrappor som tack vare en ständig utveckling aldrig blir omoderna. Lisbeth Johansson, affärsansvarig i Herrljunga, får ofta frågor om trapporna klarar gällande krav och normer för bland annat barnsäkerhet, och utrymning.

Lisbeth Johansson
Lisbeth Johansson.

– Många har också funderingar om upplagspunkter och anslutningsdetaljer till väggar och bjälklagskanter. Det är också vanligt att diskutera ytskikt och kulörval med oss, säger Lisbeth Johansson till strangbetong.se.

Vilka konkreta verktyg är särskilt uppskattade?
– På Herrljungatrappans webbplats har vi tagit fram ett särskilt ritningsverktyg , där man kan hitta alla våra trapptyper och få en tydligare bild av vad de olika alternativen innebär. Ofta går vi in där gemensamt med kunden och gör olika val. Sedan kan kunden ladda ner en ritning med de val som gjorts. Ju tidigare i byggprocessen man vänder sig till oss, desto enklare blir det att få till bästa lösningen.

Vilken är den mest minnesvärda trappa som ni har producerat?
– Vi har levererat trappor till många spännande projekt genom åren. Ett som har fastnat särskilt i minnet är Kuggen på Lindholmen i Göteborg, en byggnad som tillhör Chalmers Tekniska Högskola. Dit levererade vi stora, runda trappor, som var helt fribärande och inspända i bjälklagen. Önskemålet var att trapporna skulle se svävande ut. De fick inte delas, utan skulle levereras i ett stycke. Det innebar stora utmaningar i alla led, från tillverkning och hantering till transport och montering.

Kan man få en rosa trappa?
– Ja, absolut! Vår terrazzobeläggning finns i dag i 36 standardkulörer, indelade i fyra prisklasser, men vi samarbetar också gärna med arkitekter och projektörer för att få fram nya kulörer och unika recept. Eftersom trapporna ofta ska stå många år i en byggnad följer de i regel inga särskilda trender, utan utförs för det mesta i klassiska färger. Det blir mycket grått, vitt och svart. Sedan målas kanske trapphusväggarna i en trendig färg i stället. Det är också vanligt att vi tillverkar och levererar slätgjutna gråbetongtrappor som färdig yta eller gråbetongtrappor som sedan beläggs med något annat material, exempelvis klinker eller trä, ute på bygget.

Läs mer på strangbetong.se >>