Hem Hållbarhet Miljösmart samarbete gör spillbetong av plattor

Miljösmart samarbete gör spillbetong av plattor

scf

Miljömedvetenheten är en självklarhet för SCF Betongelement i Strömsund. Genom ett samarbete med kommunen minskas svinnet.

– För oss är det viktig att vara klimatsmarta och miljövänliga eftersom det är något våra kunder efterfrågar, säger produktionsledaren Åsa Andersson i en intervju på Strömsunds kommuns hemsida.

SCF Betongelement är ett av de ledande betongelementföretagen i Sverige och i verksamheten bildas varje dag en kubik avfall, spillbetong som sedan ett par år tillbaka blir till trädgårdsplattor och legobitar för kommunen att använda i sina verksamheter. Genom att gjuta in armeringsspillet minskar det totala avfallet.

– Jag såg att vi hade ett behov av hårdgjorda ytor och därför kontaktade jag SCF. Av spillbetongen tar de nu fram underlagsplattor som är 2×3 meter. De använder vi bland annat på våra återvinningscentraler och det fungerar väldigt bra, säger Karl Texmo, VA- och renhållningsingenjör.

Åsa Andersson menar att det är en viktig konkurrensfördel att vara klimatsmart och miljövänlig.

– Det är något våra kunder efterfrågar. Även om priset fortfarande är en nyckelfråga så krävs en viss miljöprestanda för att få lämna offert på vissa byggen. Hållbarhet är viktigt för hela byggbranschen därför känns det bra att jobba med betong som är ett robust och långsiktigt hållbart material med lång livslängd och litet drift- och underhållsbehov. Betong brinner inte, möglar inte och kan återvinnas till hundra procent. Att vi nu gjuter plattor och legobitar gör att betongspillet upphört och att armeringsspillet minskat, säger Åsa Andersson.

SCF använder i största möjliga utsträckning så kallad bascement som ger en lägre koldioxidbelastning på miljön. Fabrikerna värms med fjärrvärme och energiförbrukning och transporter tittas regelbundet över.

– Vi tittar även på logistiklösningar för järnvägstransporter, säger Åsa Andersson.