Hem Arkitektur 30-årigt landskapspris läggs ner

30-årigt landskapspris läggs ner

sienapriset

Sveriges Arkitekters Sienapris för bästa landskapsarkitektur upphör. Det 30-åriga avtalet med betongföretaget Starka är avslutat.

– Vi ser över alla våra priser just nu och då känns det lämpligt att säga upp avtalet med Starka som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Sienapriset är det enda av våra priser som är sponsrat och där inte hela juryn utses av förbundets akademi för respektive yrkesgrupp, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter, till arkitekten.se.

Jan Lang, föreskrivare på Starka, avvaktar Sveriges Arkitekters pågående översyn innan han vill säga något mer om prisets framtid.

– Vi kan bara konstatera att vi fortsatt jobbar på med 2018 års pris som delas ut i mars nästa år.

Sienapriset delades ut första gången 1987 i Starkas egna regi och då var användandet av Starkas betongsten i serien Siena en förutsättning för att vinna priset. 1992 övertog dåvarande LAR, landskapsarkitekternas riksförbund, utmärkelsen. Starka fortsatte dock att sponsra priset, bjuda vinnaren och juryn på en studieresa till staden Siena i Italien och har haft två representanter i juryn.