Hem Arkitektur Tengbom designar ny Arlanda-terminal

Tengbom designar ny Arlanda-terminal

Foto: Felix Gerlach

Arkitektkontoret Tengbom har skapat ärlig arkitektur och design som underlättar för resenären på Arlanda. I ett pressmeddelande beskrivs den som “en nästintill sakral upplevelse som andas nordisk exklusivitet i sin renaste form”.

– När vi fick uppdraget var det första vi tänkte på att många inflytelserika resenärer skulle passera huset. Med målet att skapa en unik och minnesvärd upplevelse analyserade vi vilka krav, behov och önskemål den människan har, säger Mark Humphreys, ansvarig arkitekt och kontorschef på Tengbom.

Airport VIP-Services nya lokaler på Stockholm Arlanda Airport riktar sig till resenärer  som är ute efter en exklusiv upplevelse i samband med sin flygresa. Tengbom har ritat den nya byggnaden som är en av få fristående VIP-terminaler i världen och en del i Arlandas satsning för att utvecklas till Skandinaviens ledande flygplats.

– Lugn och ro, tid för reflektion och en stunds flykt från vardagen tycker vi ringar in nordisk lyx. Därför skapade vi rumsliga kvaliteter som för tankarna till avkoppling, reflektion och spirituella upplevelser, säger Mark Humphreys.

Arlanda VIP
Foto: Felix Gerlach.

Airport VIP-Services arkitektoniska konceptet bygger på motsatsförhållandena mellan hårt och kallt samt mjukt och varmt. Även det svenska landskapet och kulturen har spelat en roll för utformningen. Ett yttre skal av betong har en skyddande funktion för husets innehåll, likt en stenmur från gamla tider. Interiört har majoriteten av ett exklusivt urval möbler och accessoarer nordiskt ursprung.

– Tengbom arkitekter har skapat en upplevelse utöver det vanliga för våra resenärer som önskar sätta guldkant på tillvaron genom en VIP-upplevelse, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

Utifrån säkerhetskravet på en byggnad utan insyn kommer allt dagsljus ovanifrån. Blicken riktas uppåt där utsikten blir mot himlen – resans och kanske även tankens start. Tystnaden som det massiva träet bidrar till är påtaglig och ett välkommet element i den annars bullriga flygplatsmiljön.

– Vi är övertygande om att de som passerar denna byggnad kommer få den bästa starten på resan, säger Peder Grunditz,

Tengbom är även involverade i fler satsningar på Arlanda som bland annat projektet ”Porten” som innefattar nybyggnad på landside om ca 26 000 kvm. Den utgör ett funktionellt tillägg och innehåller nya entréförhållanden, en ny samlad säkerhetskontroll samt utökade handels- och restaurangytor.