Hem Betongbruden Betongbruden på Lujas invigning

Betongbruden på Lujas invigning

Luja
Fabriken och den del där processteknikerna som blandar betongen sitter. Cementsilosarna i bakgrunden. Foto: Åsa Karlström.

BetongbrudenPå onsdagen hade Luja Betong AB invigning av sin nya betongfabrik i Kungsängen norr om Stockholm. Fabriken är Lujas tredje i Stockholm (och i Sverige). Luja är ett finskt företag som har 700 anställda i Finland, Sverige och Ryssland. Här i Sverige etablerades den första fabriken 2002.
 
Det bjöds på mat, fika och trevligt bemötande och såklart en rundvisning. Det var intressant att höra hur de hade tänkt vid planerandet av fabriken, det fanns en del smarta lösningar och man verkar ha gott om plats, vilket annars kan vara ett problem med ökande antal betongbilar när marknaden kräver det.

Under den röda plåten kommer ballasten upp till blandaren som på bilden är rakt under där bilden är tagen.

Fabriken i Kungsängen är planerad för 15 betongbilar och har en kapacitet på 120 kubik betong i timmen. Fabriken har en blandare som blandar 4,5 kubik åt gången. Till skillnad från många andra fabriker så innebär det att man kommer lasta en bil på två blandningar istället för tre vilket såklart spar tid. Fabriken har väl tilltagna ballast- och cementlager och man har valt att låta lastbilarna som levererar ballasten (gruset) tippa rakt ner i behållarna istället för att som på många andra fabriker  tippa på upplag och sedan fylla behållarna med lastmaskin. Smart tänk som spar tid, miljö och arbete.

Idag är det ju väldigt aktuellt med miljöarbetet, och det har man haft i åtanke när man har planerat  bygget. Fabrikerns uppvärmning går på RME istället för eldningsolja och alla fordon drivs med HVO 100. Spolanläggningen för betongbilarna är modern och allt spolvatten återvinns genom att tas tillbaks i produktionen. Kort sagt verkar detta bli en riktigt fin fabrik. Bra jobbat, Luja!

Transportbandet med fabriken i bakgrunden. Foto: Åsa Karlström.