Hem Hållbarhet Nordiskt samarbete ger miljövinst och ny teknologi

Nordiskt samarbete ger miljövinst och ny teknologi

arena

dagens sponsorMapei är en del av N3C, ett nystartat kluster som nyligen blev upptagen i det norska nationella ARENA kluster-programmet. Samarbetet skall bidra till utveckling av hållbar betongproduktion mot nya EU-mål om 70% återvinning av allt rivningsavfall år 2020. Detta skall kunna ske i kalla nordiska förhållanden!

– Vi har varit med i N3C, ett kluster med fokus på betong og byggarbete i arktisk klimat från starten. Den goda nyheten är att vi sedan den 8:e november blivit upptagna i det norska nationella ARENA Clusters, som med sina 42 medlemmer har ambitionen att bli en världsledande innovations- och kompetensmiljö for hållbart bygg- och og betongarbete i kallt klimat, berättar Sven-Henrik Norman, projektledare för miljöprodukter i Mapei.

– Målet är att kunna bygga med betong hela året, med samma kvalitet och med reduserat klimatavtryck. Detta kommer att ge positiva effekter för hela värdekedjan från byggherre till entreprenör.

Satsingen på miljövänliga alternativ ger också intressanta utmaningar för Mapeis nordiska forsknings- och utvecklingsorganisation.

– Nya alterbativa bindemendel i cement som tex slagg och flygaska gör att betongen härdar lite långsammare och därmed behöver en kick-start med hjälp av acceleratorer och aktivatorer.Mapei jobbar även målinriktat med produkter og kunskap som kan bidra till EU-kommissionens mål om at 70 prosent av allt byggavfall skal återvinnas år 2020. Det sker bland annat genom produkter som ReconZero.

I de norra delarna av Sverige, Norge och Finland har gemensamma förutsättningar och utmaningar sedan länge skapat goda samarbeten inom näringsliv och forskning över gränserna. Gruvdrift, bygg och anläggning är bra exempel på detta. Sven-Henrik Norman tillägger: Mapei är en stark aktör i norden. Vår medverkan i N3C ger oss möjlighet att utveckla nya hållbara lösningar tillsammans med företag och universitet i den arktiska regionen.