Hem Okategoriserade Sörmlands nya länsmuseum invigt

Sörmlands nya länsmuseum invigt

Sörmlands museum
Sörmlands nya länsmuseum. Foto: Ola Hedin.

I lördags, den 24 november, invigdes Sörmlands nya länsmuseum. Som en blinkning till industrilokal ensom tidigare låg på platsen har den fått en levandegjord betongfasad.

– Sörmlands museum har fått ett vackert hus som tydligt uttrycker museets vision. Det är inbjudande och öppet för alla och fungerar lika bra som besöksmål, som produktions- och arbetsplats säger Karin Lindvall, länsmuseichef.

Med visionen om ett öppet museum, med människor och berättelser i fokus, fick Carlstedt Arkitekter uppdraget att rita en byggnad i vilken besökarna ges tillträde till ovanligt stora delar av verksamheten. Resultatet blev en 13 000 kvadratmeter stor byggnad med generösa utställningsytor, en multifunktionell eventsal, verkstäder och flera öppna arkiv med museets samlingar.

– Med lyhördhet och stor professionalitet har Carlstedt Arkitekter ritat ett hus som vi är mycket stolta över, säger Karin Lindvall

Offentliga museibyggnader har höga krav på allt från brand- och inbrottssäkerhet till tillgänglighet. Det är även viktigt att skapa rätt klimatzoner och ljusinsläpp, eftersom många av de föremål och utställningar som man vill visa är känsliga för okontrollerat ljus.

– Man kan konstatera att funktion, i dess bästa bemärkelse, varit ledord i vårt arbete säger Molly Wikdahl på Carlstedt Arkitekter.

Fasaden i betong har fått inslag av grafisk betong och som kontrast en ljus glasentré glänsande likt ett litet smycke. Glaset är graverat med texter från gamla brev skrivna av Sörmlandsbor genom historien, ett sätt att ytterligare poängtera att museet tillhör länets invånare.