Hem Fråga Experten Fråga Experten: Hur lång är torkningstiden?

Fråga Experten: Hur lång är torkningstiden?

Fråga Experten

Jag undrar hur långt tid ta det torka en betonggrund till ett hus innan man kan börja bygga.   Finns det någon snabbtorkande betong som torkar under en till två dagar?
/Diesel

Om det är betongens uttorkning du syftar på, så finns det kritiska relativa fuktighet (RF kritisk) för olika material som är i kontakt med betongen. Exempelvis spärrskikt i badrum eller limmad plastmatta brukar det vara 85% RF, och parkett med underliggande plastfolie 90 eller 95% RF.

Hur snabbt betongen torkar till detta RF beror på en rad faktorer, såsom vatten-cement-tal (vct), cement typ, tjocklek, luftens temperatur och RF, samt om betongen utsätts för fukt (ex regn eller härdningsvatten). Att nå 95% RF går snabbt (inom en vecka), men att nå 85% kan ta ganska lån tid (år).

Har man krav på att snabbt komma ner i 85% behöver man använda en betong med mycket lågt vct, vilket i sin tur innebär ett den får hög hållfasthet och är mer sprickbenägen. För att räkna på uttorkningstiden för din platta finns TorkaS, ett program du kan ladda ner gratis på nätet. Alternativt kan din betongleverantör hjälpa dig att räkna på detta.

Av din fråga att döma tänker jag att det kanske inte är uttorkningstiden du är ute efter, utan betongens hårdnande. Hållfastheten växer till relativt fort i början och en platta på mark kan under normala förhållanden ha uppnått ca 10 MPa efter ett dygn och 20 efter två dygn. Är det kallt ute och betongen kyls ner kan det ta betydligt mycket längre tid.

Det brukar vara bra om man kan vänta någon vecka innan man ställer på huset, men två dygn kan vara fullt möjligt under rätt förutsättningar. Men det är också bra om man under minst en vecka härdar och skyddar plattan mot uttorkning (för plastiska krympsprickor). Vill du påskynda hårdnandet kan du välja en betong med lägre vct (högre hållfasthet) och/eller accelerator, samt isolera och täcka för att få högre temperatur.

Om du vet vilken hållfasthet det behövs innan du kan belasta plattan, och lämpliga åtgärder för att påskynda, kan man räkna på detta (ex. med Hett11 eller PPB). Även detta kan du få hjälp med av din betongleverantör. När det gäller betongens krympning är även den som störst i början, varför man bör vänta ca två månader innan man sätter klinker.
/Oskar