Hem Okategoriserade Modern depå i Skåne

Modern depå i Skåne

depå

Sveriges modernaste tågdepå byggs just nu i Kärråkra i Hässleholm. Tågdepån, vars beställare är Region Skåne, ska serva och underhålla över 100 Öresundståg. NCC är generalentreprenör för tågdepån och för de platsgjutna betongarbetena har de anlitat Linotol.

– Vi har deltagit i projekteringen sedan hösten 2017 och kom rätt tidigt fram till slutsatsen att vi måste kombinera traditionell armering med stålfiber i betongen. Där har vi sparat mycket tid i projektet, säger Linotols entreprenadchef Wiktor Holstenson.

Projektet är en underhållsdepå som skall användas för förebyggande underhåll, reparationer, tillsyn, uppställning och städning av öresundståg, elektriska motorvagnar och pågatåg. Byggnaderna består av en verkstadsdel på 14 700 kvadratmeter, kontor på 3 700 kvadratmeter, en kombihall för tvätt på 2 200 kvadratmeter en svarvhall för hjul på 1 200 kvadratmeter och en städhall på 400 kvadratmeter.

– En stor utmaning har varit att få det vatten- och radontätt. Det måste även hålla en viss tyngd för att inte flyta upp vid vad som kallas 100-årsregn, säger Johan Carlsson, platschef på Linotol

Swerock levererar de 12 000 kubikmeterna betong, Starka har stått för prefabdelen. Anläggningen kostar 1,5 miljarder kronor och kommer ge 150 nya jobb i Skåne.