Hem Okategoriserade Jan-Erik Johansson fick en italiensk familj

Jan-Erik Johansson fick en italiensk familj

mapei

I 18 år har Jan-Erik Johansson arbetat som teknisk projektledare på Mapei. Vid sidan av produkterna och miljötänkandet värdesätter han företagets starka engagemang inom kultur och idrott.

– Det är ett ess i rockärmen att dra fram när vi pratar med kunder, säger Jan-Erik Johansson i ett pressmeddelande från Mapei.

Innan han började arbeta på Mapei hade han ofta varit i kontakt med företaget genom sitt yrke som plattsättare. Han lockades bland annat av den tekniska kompetensen och företagets långa erfarenhet, men väl på plats insåg han att det även fanns en företagskultur som han uppskattade.

– Den har sina rötter i företagets långa historia. I dag värdesätter jag den lika mycket som mina arbetsuppgifter. Mapei grundades 1937 i Italien av en hantverkare, Rodolfo Squinzi, med egna idéer på hur produkterna han använde skulle kunna utvecklas, berättar Jan-Erik Johansson.

I dag har Mapei växt till en global byggkemisk jättekoncern med egna bolag i 32 länder i fem världsdelar, och omsätter nästan två och en halv miljarder euro per år. Trots storleken är Mapei ännu familjeägt, nu i tredje generationen i rakt nedstigande led. Det sitter i väggarna och sätter sin prägel på hela verksamheten.

– Det är en speciell känsla att vara med. Det återspeglas i att Rodolfo Squinzi själv ursprungligen var murare.

Med ägarstrukturen kommer andra mål än kortsiktiga insatser för att blidka aktieägare med glänsande kvartalsrapporter. Som att vara bäst mot både kund och mot leverantör men samtidigt ligga i framkant av den tekniska utvecklingen och ta ett socialt och miljömässigt ansvar.

Jan-Erik säger att han märker att han tillhör Mapei-familjen när han besöker huvudkontoret i Milano.

– Vi har en väldigt fin sammanhållning. Jag träffar ägarna och pratar direkt med dem. Det är en fantastisk känsla, säger han.

Hans karriär i företaget började i rollen som teknisk säljstöd. Tillsammans med säljarna reste han runt till kunder och demonstrerade hur man satte kakelplattor, fogade och blandade fix. Numera har han titeln teknisk projektledare.

– Jag är stolt över våra produkter, men också den tekniska kompetens som vi i Sverige kunnat tillföra företaget.

Jan-Erik Johansson förklarar att Norden är världsledande inom flera områden inom byggindustrin. Kraven och standarden är ofta högre beroende på det bistra nordiska klimatet och våra byggtraditioner.

– I Europa använder man mycket betong och då räcker det med ett vattentätt skikt. Här i Norden måste det vara absolut tätt, fukten får inte vandra ned i fogarna. Därför har vi utvecklat bättre produkter som nu är standard här. Vår byggteknik driver på utvecklingen av tätskikt för resten av världen.

Mapeis omfattande sponsring av italiensk kulturverksamhet och idrott är ett ess som Jan-Erik brukar dra fram ur rockärmen vid kundkontakter. Förutom den världsberömda teatern världsberömda teatern och operascenen La Scala sponsras bland annat US Sassulo Calcio, som sedan 2013 spelar i Serie A.

– När jag säger till dem att ”Du vet väl att vi har ett fotbollslag i högsta serien i Italien?” är det många som blir imponerade och vill fortsätta prata. De betyder mycket.