Hem Arkitektur Ohboy nominerat till Bostadspriset

Ohboy nominerat till Bostadspriset

oboy
Ohboy. Foto: Ole Jais.

Hotellet/hyreshuset Ohboy i Malmö är en av de fyra nominerade till Sveriges Arkitekters Bostadspriset 2018. Ohboy, av Hauschild Siegel architecture har bland annat nominerats bland för sitt personliga tilltal, men också för sättet som projektet har samlat flera boendeformer på.

– Det finns en ökad känslighet för boendets varierade och rika innehåll – och det är väldigt positivt, säger prisjuryns ordförande Ingrid Reppen.

Hon konstaterar att det har varit ett tävlingsår med många starka projekt att välja mellan. Svårighetsgraden har varit avgörande för de projekt som valts ut.

– Det är som med simhopp. Du kan sätta ditt hopp hur snyggt ut som helst, men är svårighetsgraden låg blir det sällan högsta poäng.

Ansvariga arkitekter för Ohboy, som nyligen vann Svensk Betongs Arkitekturpris (se BetongTV:s inslag nedan), är Cord Siegel och Axel Hauschild. Juryns motivering lyder som följer:

”Vid Stapelbäddsparken i Västra hamnen i Malmö står ett lekfullt och egensinnigt hyreshus i betong med ett annorlunda hotell i gatuplan. Hotellrummens gröna entréer med tillhörande lånecykel och träd bidrar med en tydligt artikulerad bottenvåning som berikar gatumiljön. (…) Sättet att samla flera boendeformer och det personliga tilltalet är lika unikt som inspirerande. I dagens byggande är det kvaliteter som bör lyftas fram.”

Sveriges Arkitekters Bostadspris delas ut för att stimulera och öka kunskaperna om bra bostadsbyggande i Sverige.  Juryn utses av Sveriges Arkitekters Akademi för arkitektur och ska särskilt beakta boendekvaliteter, genomförandeprocess, tradition, internationella influenser och hur tekniska innovationer gestaltas.

Övriga nominerade är Bjarke Ingels-ritade 79&park, ombyggnadsprojektet Lyceum (Andreas Martin-Löf arkitekter) och Inspiration Rosendal (Michael Christensen och Mikael Ahrbom).