Hem Hållbarhet Adolfsbergsskolan i Knivsta invigd

Adolfsbergsskolan i Knivsta invigd

adolfsbergsskolan

Adolfsbergsskolan, ett passivhus med större delen av stomme och fasad i betong, har invigts. I fredags fick de cirka 660 eleverna bevittna hur ett röd band klipptes av arkitekten Mattias Palme från LLP Arkitektkontor.

Efter invigningsceremonin kom flera elever fram och bad om autografer och tackade Mattias Palme för den fina skolan.

– Jag blir superglad att ni säger så. Intentionen har varit att skapa en skola som ska kunna passa för alla. De stora klassrummen medger olika arbetssätt och kompletteras av de öppna ytorna i byggnadens mitt som ger ytterligare möjligheter till arbete, enskilt eller i grupper, eller att bara umgås.

Byggnaden är relativt djup för att klara de höga energikraven och det fanns en risk att den skulle kännas mörk och energilös.

– Det har vi löst med mycket rymd, ljusa färger och takfönster i mitten. Ljuset flödar också in genom de två entréerna och från fönstren mot innergården, säger Mattias Palme.

Att Adolfsbergsskolan är ett så kallat passivhus betyder att byggnaden klarar sig helt utan uppvärmningssystem, det räcker med den energi som människorna och maskinerna i huset alstrar för att hålla värmen. Med miljön i ytterligare åtanke har dessutom ljuddämpande mattor lagts på de flesta golv för att få en rofylld och lugn inomhusmiljö.

– Det märks att eleverna trivs här. Många stannar kvar efter skolan och sitter och pluggar tillsammans – ibland ända till sex, halv sju på kvällen, säger Adolfsbergsskolans rektor Pia Smårs.

Arcona har varit huvudentreprenör för byggnaden, som är på cirka 8000 kvm. Stommen består av betong och stål och har en fasadbeklädnad i betong och lärkträ.