Hem Fråga Experten Fråga Experten: Betong för hobbyprojekt?

Fråga Experten: Betong för hobbyprojekt?

Fråga Experten

Jag håller på med lite hobbybetong på fritiden å ser flera som gör till exempel tvättställ och liknande. Jag undrar vad de använder för betong för den kan ju inte armeras med nät? Någon väldigt hård betong? Självkompakterande? Och i så fall finns sådan färdig på påse att blanda?
/Robert Söder

Betong behöver armeras för att kompensera för den låga draghållfastheten (ca 8% av tryck) och för sprickbildningen som krympningen (ca 0,1%) kan ge upphov till. Lastbärande armeringen vill man ha så långt ut i dragzonen som möjligt, samtidigt tillräckligt långt in för att järnen skall skyddas (korrosion) och sitta fast ordentligt. Sprickarmeringen vill man som regel ha någorlunda jämt fördelat i tvärsnittet.

Vid tunna tvärsnitt kan det vara svårt att få till tillräckliga täckskikt till armeringen, men också att få bra lastbärande verkan av armeringen, då den snarare hamnar mitt i tvärsnittet istället för dragzonen. Allt för tunna tvärsnitt kan dessutom göra att armeringen “lyser igenom”, främst av att det blir en annan sammansättning när inte stenarna får plats i täckskiktet (koncentration av bruk/cementpasta).

Om man exempelvis använder ett 0-4 mm bruk, armerar med 5 mm nät (10 mm tjocklek)och har 5 mm täckskikt, blir minsta tjocklek 20 mm. Men då får man som sagt inte heller så bra lastbärande effekt av armeringen, utan främst sprickfördelande. Så när man har en en platta/skiva eller liknande och kommer ner under ca 30 mm kan det vara ide att använda fiberarmering istället. Men ett handfat/tvättställ tänker jag att det kanske är utformat mer är som ett valv och nödvändigtvis kanske inte behöver armeras. Och behöver det armeras borde det ändå gå att få in ett armeringsnät om man inte gör handfatet/tvättstället väldigt tunt.

Det funkar givetvis även med fibrer, och det är något man gör när man kommer ner i tunnare tvärsnitt för att få bättre effekt än traditionell armering. Det finns en mängd varianter av fibrer för betong på marknaden (olika stål-, plast- och glasfiber). Nackdelen med fiber kan vara att de blir synliga i ytan, och med stålfiber det kan se tråkigt ut om de börjar rosta.

Om du vill fiberarmera finns torrsäckade reparationsprodukter (betong, cementbaserade bruk, mm) du kan köpa. Att själv tillsätta fiber när du blandar betongen/bruket funkar också, svårigheten kan då vara att få tag i lämplig fiber då de normalt inte säljs löst. Men om du vänder dig till närliggande betongfabrik kanske du kan få detta, och de kan då också ge dig rekommenderad dosering.

Annars är expanderbetong/bruk en populär produkt att använda till handfat, bordskivor, trädgårdskonst, ljusstakar, mm. Finns att köpa hos välsorterad bygghandel, och fördelen med denna är att den är lättarbetad (liten sten och lös konsistens) och ger fina ytor (av hög andel finmaterial och lätt expansion färsk). Det finns också golvspackel/avjämningsmassa och liknande som funkar om man vill ha mycket lös konsistens och ingen sten, men viktigt då är att den är baserad på portlandscement. Annars är egentligen en stenig och trög konsistens att föredra, eftersom den har mindre krympning och sprickrisk, samt blir mer beständig och tålig. Med allt för lös betong kan risken också vara att man får separation och sättningar. Så har du lite tjockare saker du vill gjuta kan vanlig fin- eller grovbetong funka fint.

Som alltid är det givetvis viktigt med att formen är bra (stabil, tät, vattenavvisande, mm), betongen väl blandad och kompakterad, samt att den efter gjutning skyddas mot uttorkning (hålls fuktig). Sedan kan det behövas någon typ av ytbehandling för att inte betongen skall “damma” och ytan skall bli smutstålig. En lättare slipning av ytan kan vara bra för tåligheten och för att göra den jämnare i nyansen.
/Oskar