Hem Okategoriserade Helsingborgshem prisat för Drottninghög

Helsingborgshem prisat för Drottninghög

Drottninghög
Foto: Helsingborgshem.

Helsingborgshem utveckling och renovering av Helsingborgs miljonprogramsområde Drottninghög premierades i samband med utdelningen av Bopriset 2018.

– Människor gjorde aktiva val och satsade på sitt boende i området. Framförallt fick vi alla hyresgäster med oss. Det är väldigt unikt, säger Helsingborgshems vd Jonas Hansson till Svensk Byggtidning.

Stadsdelen Drottninghög ligger i nordöstra Helsingborg och består av 52 flerbostadshus som till största delen utgörs av lamellhus i tre våningar. Husen är utförda i prefabelement av betong och är uppdelade i huskroppar som diskret förskjutits från varandra för att bryta upp de annars enformiga fasaderna.

– Vi har tagit ett helhetsgrepp. Både byggt nytt och rivit lite grand och renoverat och säljer byggrätter till andra aktörer, säger Jonas Hansson.

Utvecklingsprojektet går under namnet DrottningH och en samarbetspartner är Ulricehamns Betong, UBAB, som har köpt en byggrätt tillsammans med fastighetsbolaget HP Boendeutveckling. Husen klassas som lågenergihus med fokus på hållbar utveckling och låg energiförbrukning.

Bopriset delas ut till minne av den arkitekten och formgivaren Josef Frank (1885-1967) och är en del av Boinstitutets arbete för att lyfta fram hyresrättens betydelse för en fungerande bostadsmarknad med en mix av olika boende- och upplåtelseformer. Juryn hade 40 nomineringar att ta ställning till och hedersomnämnanden delades bland annat ut till Arkitektfirman Hauschild + Siegel för hotell- och bostadsprojektet Ohboy i Malmö.