Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta uteplats?

Fråga Experten: Gjuta uteplats?

Fråga Experten

Jag håller på att bygga hus och vill ha en betonguteplats. De som ska lägga min grund ska även anlägga betonguteplatsen. De säger att det blir med en träriven finish och att man senare kan slipa den om man vill. Vad är skillnaden på en träriven och en glättad? Vilket blir bäst resultat? Jag är rädd för att betongen kommer bli för grov?
/Johan

Det finns olika sätt att efterbehandla betongens yta, såsom att brädriva, glätta, borsta, skura, slipa m.m. Detta för att få till en plan yta, men också för få till en viss struktur eller finish. Det kan också vara viktigt för att göra ytan mer tålig/beständig, eftersom betongytan kan få en “gjuthud” eller vara porös. Har man höga krav på släthet/planhet och ythårdhet behöver betongen maskinglättas ordentligt (finglättas) alternativt slipas i senare skede.

När det gäller utomhuskonstruktioner vill man som regel inte ha allt för slät yta, eftersom den då kommer bli hal när det är blött. Dessutom kan glättningen göra att betongytans frostresitens/frostbestädighet försämras, eftersom luftporstrukturen i ytan kan påverkas negativt. En enklare glättning (grovglättning) brukar funka fint, detta kan göras för hand eller med maskin. Annars är det vanligt att man bara slodar av ytan och sedan eventuellt brädriver, skurar eller borstar för lite struktur. Exempelvis träriven (brädriven) ger grövre yta än glättad. Det funkar också bra att slipa efter att betongen hårdnat, men detta ger ett annat utseende eftersom ballasten då exponeras, och det kan kosta en del att göra.

Jag tycker att du skall kolla på lite betongytor (utomhus) och se vilken typ av finish det är du vill ha. Anlitar du en entreprenör så kan de säkert få till ytan som du vill ha den. Om du skall göra det själv kan det vara bra om du är väl förberedd inför gjutningen (arbetskraft, utrustning, erfarenhet, mm) så du kan få ut betongen snabbt och hinna efterbehandla, samt täcka/skydda mot uttorkning. Givetvis är också förarbetet (form, armering, sprickarmering, bärlager m.m.) viktigt för ett bra resultat.
/Oskar