Hem Arkitektur Jugoslaviska betongdrömmar i New York

Jugoslaviska betongdrömmar i New York

Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980
Foto: MoMA.

The Museum of Modern art i New York har för närvarande en utställning om arkitekturen och betongen i det forna Jugoslavien.

Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980 är den första större utställningen i USA som belyser det anmärkningsvärda arbete som väckte omvärldens intresse under de 45 år som Jugoslavien existerade.

Det var en geografisk och politisk era som var unik och den producerade något av den mest spännande, ännu okända, arkitekturen under det förra århundradet”, skriver World-Architects Magazines John Hill.

Utställningen innehåller projekt från perioden mellan 1948 och 1980 och inkluderar cirka 400 skisser, modeller, fotografier och filmer av arkitekter som Bogdan Bogdanović och Svetlana Kana Radević. Materialet kommer från flera myndighetsarkiv, museum och privata samlingar. 

Utställningen på MoMA i New York pågår fram till den 13 januari.