Hem Okategoriserade Galaxen hjälpte Malin tillbaka till byggbranschen

Galaxen hjälpte Malin tillbaka till byggbranschen

malin

Vid årsskiftet började Malin sin nya tjänst som arbetsledare. Med hjälp av Galaxen Bygg har hon tagit sig tillbaka till byggbranschen. Något som hon, bara för några år sedan, trodde var omöjligt.

– Jag har ju kämpat stenhårt för att komma dit jag var så det var som att få en käftsmäll, minns Malin.

Efter åtta år som anläggare hade Malins rygg blivit utsliten. Det var ett besked som var svårt att acceptera. Men efter att ha gått sjukskriven i ett och ett halvt år kom Malin i kontakt med Galaxen Bygg genom en handläggare på Försäkringskassan.

Hon uppmuntrades att gå en tvåårig yrkeshögskoleutbildning till byggproduktionsledare och fick sedan hjälp i sökandet efter ett nytt arbete. På Lunds kommun fick en tjänst som arbetsledare, trots att hon inte haft någon arbetsledande roll tidigare.

I och med Galaxen Bygg följer upp utvecklingen och finns med som stöd samtidigt som Arbetsförmedlingen går in med ett lönebidrag blir den här typen av anställning också en trygghet för arbetsgivaren.

– En sex månaders provanställning är ju en rätt kort tid och en osäkerhet för arbetsgivaren att våga anställa en person som varit sjukskriven en längre tid. Både för mig och för arbetsgivaren skapar den här hjälpen stora möjligheter, menar Malin.

Tillsammans med arbetsgivaren kom hon överens om att testa en ”galaxenanställning” samtidigt som hon fortsatte den utbildning som hon påbörjat. I rollen som arbetsledare växlar arbetsuppgifterna och utan tynga lyft har det fungerat bra med ryggen.

– Jag kan själv reglera och gå ut och röra på mig när jag känner att jag behöver det, säger Maria.

Hon arbetar på Markentreprenad på Lunds Kommun vilket kan innebära stora gatuprojekt och drift gällande gator. Malin gillar byggbranschen för att man är med och skapar något som är bestående. Att gå förbi ett träd som hon själv varit med och planterat för fem år sedan ger henne en speciell känsla.

Efter ett år och åtta månader i en anställning med stöd har Malin årsskiftet att få en ordinarie anställning som arbetsledare och blir dessutom klar med utbildningen.

– Här har jag blivit uppskattad för det jag gör och arbetsgivaren vill att jag ska stanna. Nu ska jag löneförhandla, säger Malin med ett leende.

Galaxen Bygg grundades 1986 och ägs gemensamt av Bravida, JM, NCC, Måleriföretagen i Sverige, Peab, Skanska och Sveriges Byggindustrier. Det är byggsektorns egna företag för arbetsmiljö & hälsa, arbetsplatsförlagd rehabilitering och rekrytering av nyanlända och långtidsarbetslösa till byggbranschen.