Hem Okategoriserade Sprängaren – en ny stadsdel mitt i Sundbyberg

Sprängaren – en ny stadsdel mitt i Sundbyberg

Tobin Properties projekt Rio
Platschef Göran Kron och projektchef Johan Östblom, totalentreprenören Gärahovs Bygg, på plats under pågående bygge av Tobin Properties projekt Rio i centrala Sundbyberg. Foto: Thomas Andersson.

Den nya stadsdelen Sprängaren växer fram mitt i Sundbyberg. Efter nyproduktionerna Vintergatan och Arkaden står nu fastigheten och bostadsrättsföreningen Rio på tur.

– Centrala Sundbyberg är ett område som vi alltid tyckt är intressant. Här finns en stor efterfrågan och helt enkelt en bra anledning att bygga bostäder, säger Jamasb Ghofranifar, projektchef på fastighetsutvecklare Tobin Properties.

Projektet Sprängaren utgörs av fyra etapper. De två första, Vintergatan och Arkaden, är inflyttade medan den tredje etappen Rio ska stå färdig för inflyttning med start våren 2019. Förutsättningarna för den fjärde utbyggnaden, Slaktaren, är inte fullt klarlagda då detaljplanearbete pågår.

– Det har gått från enstaka projekt, och hade kunnat stanna där, till en hel stadsdel strax norr om Solna Business Park. Fullt färdigt har vi totalt sett utvecklat cirka 500 nya bostäder samt kommersiella lokaler. Även en förskola är tilltänkt i den fjärde sista etappen. Här var det tidigare en ganska död yta, säger Jamasb Ghofranifar till Bygga Stockholm.

Brf Rio omfattar 173 lägenheter i ett hus med fem trappuppgångar och en stor kommersiell våning. Siktet är inställt på första inflyttning under våren 2019. I mitten av november restes stommen i de två första trapphusen. Husets grundkonstruktion är att det står både på berg och är pålat. Det uppförs sedan med ytterväggar av betong och en på stommen fastgjuten isolering.