Hem Betongbruden ”Vi måste prata mer om arbetsmiljö”

”Vi måste prata mer om arbetsmiljö”

Betongbruden

Hittills i år har tre personer dött i arbetsplatsolyckor. Bedrövligt, året har ju knappt börjat.

Något åtminstone min del av branschen måste bli bättre på är att rapportera fel, brister och avvikelser. Ser man något som inte är/ser rätt ut måste man skriva en avvikelserapport. Krasst sett så är det så att skrivs ingen rapport har det inte hänt. Detsamma gäller om en medarbetare/kund/annan beter sig illa eller är otrevlig- skriv avvikelse. Jag har sagt till mina kollegor (både på mitt företag och andras) att händer det något och man vill vara anonym så kan jag skriva rapporten.

Ett exempel på farliga situationer är att kranförare lyfter saker över folk och fordon. Sådant förekommer emellanåt på de flesta byggföretag som har arbetsplatser runt om i Stockholm. Utom ett. ETT enda av alla de byggen som jag har varit på under mina fem år i betongbilen lyfter inte över bilarna. De stänger av området där lyften ska ske och har en lyftledare som blåser i en visselpipa och ser till att folk håller sig ur vägen när lyften görs. Föredömligt!

Tyvärr är det betydligt mer illa ställt med samma företags övriga byggen. På ett av dem började man lyfta basken (stor behållare som fylls med betong) över bilen. Jag blev vansinnig och for ut och förklarade rätt irriterat att de inte får lyfta över bilen. Då säger ena killen, ja, men vi styrde ju ut basken för att du inte ville att vi skulle lyfta över bilen! Vadå inte VILLE!? Det är förbjudet!

Det här är alltså ett stort företag som åtminstone utåt jobbar ambitiöst med arbetsmiljö. Ändå så verkar den här killen inte ha en susning om att han inte får lyfta basken över bilen. Kanske behöver man se över hur underentreprenörer informeras om gällande regler. Jag vet inte, men jag hoppas verkligen att ingen mer behöver dö på jobbet i år.

Åsa ”Betongbruden” Karlström