Hem Okategoriserade Stockholmskommuner lanserar byggterapi

Stockholmskommuner lanserar byggterapi

Zandra Lövgren
Zandra Lövgren är projektledare på Sverige Bygger ut.

Samtidigt som byggbranschen har ett stort behov av arbetskraft visar forskning att arbete med kroppen och händerna har stor betydelse för hjärnan och vårt välbefinnande. Nu lanseras en vuxenutbildning som byggterapi med syftet att lyfta fram fördelarna med att arbeta inom byggsektorn.

– Med byggterapi vill vi locka de som kanske inte ens tänkt tanken om att jobba i byggbranschen, men som gillar att se saker växa fram och ta form. Branschen är i stort behov av mångfald och vår förhoppning är att kunna få fler att se byggbranschen som ett bra karriärval, säger Zandra Lövgren, projektledare på Sverige Bygger ut, kompetensförvaltningen i Solna stad.

Utbildningen som pågår under cirka ett år på Yrkesplugget i Bromma har utformats tillsammans med bland andra NCC och Skanska vilket innebär en ökad matchningsgrad mellan byggbranschens behov och arbetskraftens kompetens. Det innebär att eleverna kommer att bli mer anställningsbara samtidigt som det säkerställer att utbildningen är i takt med branschens utveckling.

– Även om bostadsbyggandet har bromsats in i Stockholmsregionen just nu, så kommer det inom de närmaste åren att behöva byggas mycket och det saknas kvalificerad arbetskraft. Förutom att vi behöver bredda representationen har vi arbetat med att hitta en utbildningsmodell som bidrar till en bättre samverkan mellan bransch och utbildning som långsiktigt kan öka kvaliteten i yrkesutbildningen, säger Zandra Lövgren.

För den som vill testa byggterapi på Yrkesplugget i Bromma går det att boka tid på bygglab.com under januari månad.

Sverige bygger ut drivs av Solna stad i samverkan med Nacka kommun, Värmdö kommun, Sundbybergs stad, Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN) och Veidekke. Projektet Sverige bygger ut är finansierat av Europeiska socialfonden med syftet att bland annat utveckla nya utbildningsmetoder anpassade efter byggsektorns krav på framtida arbetskraft.