Hem Okategoriserade Nya betongbarriärer skyddar Göteborg

Nya betongbarriärer skyddar Göteborg

betongbarriärer
I december placerades de fyra första betongbarriärerna ut i Göteborg. Foto: Trafikkontoret Göteborgs Stad.

Göteborgs nya skyddsbarriärer har börjat placeras ut i stan. Sammanlagt är det 40 barriärer i betong som kommer på plats under vintern och våren.

– Dessa nya gatumöbler ska öka tryggheten och säkerheten på några av de gator där allra flest människor är i rörelse. Men måste samtidigt fungera också för butikerna, hyresgästerna, fastighetsägarna, distributionsfordonen, räddningstjänsten och många andra, säger Emelie Setterberg, trafikingenjör på trafikkontoret Göteborgs Stad.

Betongbarriärerna, som har gjutits av UBAB Ulricehamns Betong AB, ska hindra lastbilar och andra fordon från att köra fort på gatorna. Placeringen har bestämts i samråd med handlarna, fastighetsägarna och räddningstjänsten.

– De är ett nytt inslag i Göteborgs innerstad och vi måste försöka hitta en bra balans mellan trygga och säkra gator och en trevlig och attraktiv stadsmiljö, säger Emelie Setterberg.

Barriärerna är cirka två gånger två meter stora och väger runt fyra ton. Ovansidan är klädd med träribbor som man kan sitta på och till våren planteras blommor i mitten av möbeln.

Enligt Emelie Setterberg finns planer på att skaffa fler skydd vid evenemangsstråken runt bland annat Ullevi och Liseberg, men utformningen är inte bestämd.

– Vi ser över möjligheten att säkra upp med både tillfälliga och permanenta säkerhetsanordningar.

Skyddsbarriärerna placeras ut på ett uppdrag från Göteborgs kommunstyrelse efter attacken med en kapad lastbil i Stockholm våren 2017.