Hem Okategoriserade Nu byggs Göteborgs högsta kontorshus

Nu byggs Göteborgs högsta kontorshus

spadtag
Peabs vd Jesper Göransson och Platzers vd P-G Persson tar ett första spadtag ovanför glidformen. Foto: Marie Ullnert.

Nu har det första spadtaget för byggandet av Gårda Vesta, Göteborgs nya landmärke, tagits. Byggnaden kommer nu att växa med tre meter per dygn.

– Peab och Platzer har gemensamt utvecklat Gårda Vesta till det landmärke kontorshuset kommer att bli för Göteborg. Spadtaget känns extra glädjande då Peab firar 60 år som samhällsbyggare i 2019. Projektet blir en talande symbol för den verksamhet som vi utvecklat tillsammans med våra kunder genom åren, säger Jesper Göransson, vd för Peab.

Kontorshuset ska stå färdigt till sommaren 2021 och då bestå av två huskroppar på 25 respektive 14 våningar som sammanlänkas av en lägre byggnad. Fastigheten kommer att rymma 26 600 kvadratmeter kontor, en restaurang och ett garage.

Gårda Vesta
Gårda Vesta, ett blivande landmärke för Göteborg med sina 25 våningar. Illustration: Tomorrow.

– Gårda Vesta blir 94 meter högt och byggs med glidformsgjutning. Det är en avancerad teknik och innebär att vi kan komma igång med stommontaget inom en rimlig tid. Anledningen till att Peab glidformsgjuter på Gårda Vesta är logistik. Vi behöver det högsta tornet att placera kranen för stom- och fasadmontaget på eftersom det inte finns plats runt huset för detta. Betongkroppen kommer klättra mot skyn med en hastighet av tre meter per dygn, säger Gunnar Lander, projektchef på Peab.

Gårda Vesta kommer blir det första huset i Göteborg som certifieras enligt den amerikanska standarden Well Building. Det innebär ett starkt fokus på människors hälsa och välmående. Certifieringen utgår från tio områden; luft, vatten, kost, ljus, ljud, rörelse, temperatur, material, sinne och gemenskap, som syftar till att öka det totala välbefinnandet.

– Hälsa och välmående blir allt viktigare för både arbetsgivare och arbetstagare. På Platzer sätter vi människan i centrum, vi vill att alla ska må bra på jobbet. Well Building-certifieringen är ett naturligt steg i vårt arbete med att skapa attraktiva och hälsosamma arbetsplatser, säger P-G Persson, vd på Platzer.