Hem Fråga Experten Fråga Experten: Jämna till grovgjuten betong?

Fråga Experten: Jämna till grovgjuten betong?

Fråga Experten

Jag har en grovgjuten betongplatta med rejäla dalar och toppar. Jag vill gärna isolera plattan med 100 mm cellplast och sedan gjuta på 100 mm, men undrar hur jag enklast kan jämna till den grovgjutna betongen så att cellplasten ska ligga stabilt. Kan jag använda mig av sand, grus, lecakulor eller något annat för att fylla upp “dalarna”?
/Johan

Om grovbetongen är ojämn kan man jämna av med en sand, grus, stenfraktion (ex 4-8 mm kross), lättklinkerkulor (Leca, mfl), eps-betong, finbetong m.m. Fördelen med eps och lättklinker är att det inte väger så mycket, men isolermässigt har den nog i ditt fall försumbar effekt och kostar lite mer.

Jag tycker att man skall försöka lägga ut en diffusionsspärr (tjockare byggplast) under cellplastisolering, för att säkerställa att inte fukt vandrar upp. Och för att plasten inte skall punkteras funkar sand fint att jämna av med. Har du stora ojämnheter och höga toppar på grovbetongen är det bra om du kan slipa av dessa först, maskiner för detta finns att hyra. Och då är det kanske inte nödvändigt att jämna av, det kan fungera fint att lägga ut plast+cellplast direkt på grovbetongen.

När du sedan gjuter på med ca 100 mm armerad betong kommer denna att trycka ner cellplasten, och om den inte gör det helt på vissa ställen spelar detta ingen större roll.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group