Hem Okategoriserade Hässleholm bygger uppåt med “termosen”

Hässleholm bygger uppåt med “termosen”

hassleholm
Bild: Arkitektgården.

En nya ackumulatortank i Hässleholm ska ge en jämnare produktion och möjliggöra leverans av fjärrvärme vid kortare driftstopp. Med en volym på 15 000 kubikmeter vatten och en höjd på hela 60 meter kommer den att förändra Hässleholms skyline.

– Vi har påbörjat grundläggningsarbetet till ackumulatortanken där cirka 200 st pålar ska borras in i berget för att sedan fyllas med betong, berättar projektledaren Per Haker.

Med ackumulatortanken, som har kallats för “termosen”, går det att att lagra värme när efterfrågan är lägre för att sedan använda den när efterfrågan är större. Det ger en effektivare fjärrvärmeproduktion, jämnare drift på pannorna och minskar behovet av att starta extra pannor för toppar i energiåtgången. Det möjliggör levererans fjärrvärme vid kortare underhållsstopp samtidigt som miljövärdena förbättras av att pannorna kan gå jämnare och på mer optimal effekt.

Sedan 2015 har flera utredningar genomförts för att bestämma placering, storlek, rörkonstruktion m.m. Enligt Per Haker kommer det att ta ett år att bygga fundament och tank.

– Sedan kommer det att ta 15 dagar att fylla tanken.