Hem Fråga Experten Fråga Expertern: Kan betongfigurerna stå ute?

Fråga Expertern: Kan betongfigurerna stå ute?

Fråga Experten

Jag gjuter betongfigurer i fin betong, typ trödgårdsfigurer. De råder delade meningar från flera gjutare. Frågan är huruvida figurerna ska lackas/impregneras eller ej för att kunna stå ute under vinterhalvåret utan att gå sönder.
/Lena

Dina betongfigurer behöver inte lackas eller impregneras för att kunna stå ute under vinterhalvåret utan att gå sönder. Ytbehandling kan i vissa fall ha motsatt effekt och försämra frostresistensen. Betong klarar frosten utmärkt, så länge den är anpassad för detta. Det innebär ett vatten-cement-tal (vct) som inte är för högt och en lufttillsats (ca 4,5%).

Köper du en torrsäckad grov-, fin- reparations- eller expander-betong, så är de som regel anpassade för utomhusmiljö (frost). Kolla på säckens baksida eller på dess produktblad, så står det om så är fallet. Det står också hur mycket vatten du bör tillsätta, det är bra om du inte överskrider detta värde. Och se till att blanda betongen väl.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group