Hem Fråga Experten Fråga Experten: Hur tätas en pool?

Fråga Experten: Hur tätas en pool?

Fråga Experten

Beträffande en inomhuspool i en familjevilla. Poolen är gjuten i betong, men fukt har nu börjat synas i en skarv mellan vägg och golv. Poolen byggdes cirka 1993 och verkar alltså inte vara helgjuten. Det finns ett kosmetisk ytskikt av kakel på insidan. De delar där fukt har upptäckts är nåbara också från andrasidan där ett källare finns. Det är alltså där fukten har upptäckts. Vad är den tekniska livslängden på en sådan betongkonstruktion? Hur tätas denna läcka? Alltså vilka metoder finns och vad kan en sådan lösning kosta? Poolen är cirka tre gånger sex meter. Synlig vägg inifrån är cirka sju meter som då eventuellt behöver tätas.
/Ejje

Många gånger kan det vara svårt att få tätt i gjutfogar, exempelvis mellan platta och vägg. Detta kan lösas genom att man gjuter in svällband och liknande för att säkerställa tätheten. Det kan också gå att få till tätheten med armering och en “rå” yta i fogen, och på så sett säkerställa vidhäftningen. Har man däremot en läckande fog eller spricka kan man antingen täta ytan på trycksidan eller fylla ut med lågvisköst injekteringsbruk/tätningsmassa. Det finns möjlighet att man har rörelser (av temp och fukt) i prickorna/fogarna, och att en injektering eller lagning riskerar att gå upp efter en tid. En flexibelt tätskikt eller duk som läggs på trycksidan kan (om rätt utfört) kan hantera detta problem.

När det gäller pooler och simbassänger brukar man säkerställa tätheten med membran/tätskikt som läggs på insidan, mellan betongen och kaklet. Och det handlar då inte primärt om eventuellt läckage, utan mer om betongkonstruktionens livslängd. Detta eftersom vattnet ofta klorider, vilka om dom kommer in till armeringsjärnen kan ge omfattande armeringskorrosion. Och armeringskorrosion är det som generellt avgör en betongkonstruktions livslängd, betongen i sig klarar sig som regel väldigt mycket längre. Givetvis vill man inte ha för stort läckage, då det kan ge urlakning av betongen i området. Å andra sidan om sprickorna är små (max ca 0,1 mm) och vattentrycket inte stort, så kan sprickorna självläka.

Det finns preparat som penslas/stryks på utsidan, och sägs kunna tränga in och täta exempelvis sprickor i pooler. Men jag tycker att man ibland kan vara lite kritisk dessa preparat.

Så för att täta gjutskarven mellan platta/golv och vägg i din pool så kan du ju testa att anlita ett företag som injekterar. De borra då ett antal hål snett in mot fogen och trycker in tätningsmedlet. Det är bra om du kan få garanti på jobbet och att konstruktionen blir tillräckligt tät. Annars kan en bättre lösning vara den med tätskikt/duk/liner på insidan poolen, men den kostar troligen betydligt mer att göra.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group