Hem Okategoriserade “Stor vikt vid att bevara husets historia”

“Stor vikt vid att bevara husets historia”

Lokomotivet
Lokomotivet i Gamlestaden. Foto Jörgen Hinder.

I måndags invigdes Lokomotivet, en fastighet i den före detta lokverkstaden i Gamlestaden i Göteborg. Samtidigt som mycket av byggnadens ursprungliga karaktär har bevarats har den byggts om till moderna och funktionella kontor.

Karl Ljunggren.

– Invigningen markerar slutet på en väldigt rolig och spännande resa där en välkänd och karaktäristisk göteborgsfastighet fått ett nytt liv och ett nytt innehåll. Samtidigt är det starten på något nytt för de organisationer och företag som flyttat in i fastigheten, säger Karl Ljunggren, vd på L2 Fastigheter.

Fastigheten har idag runt 6600 kvadratmeter kontorsyta och av dem är 4800 kvadratmeter ordningställda i en halvcirkelformad byggnad som tidigare användes för reparation av SJ:s elektriska lok.

– Vi har lagt stor vikt vid att bevara och synliggöra husets historia och tillvarata dess unika uttryck och konstruktion med stål, tegel och betong. De gamla portarna till verkstaden har sedan ersatts med stora glaspartier för att maximera ljusinsläppet och erbjuda en modern och funktionell kontorsmiljö. Sammantaget har det skapat kontor med en väldigt tydlig profil som inte finns någon annanstans i Göteborg.

Karl Ljunggren menar att Lokomotivets speciella karaktär, i kombination med det attraktiva läget i Gamlestaden, spelat en avgörande roll för företagen som nu  hyr kontor i fastigheten.

– Gamlestaden är verkligen en stadsdel i stark tillväxt och utveckling, där det tidigare industriområdet nu förändras och blir en modern och kreativ arbetsplats för nytänkande bolag inom flera olika branscher. Allt fler företag och organisationer ser sina kontorslokaler som en tydlig bärare av varumärke och värderingar. Det har varit en trend internationellt i några år och nu märker vi att efterfrågan på kontor med karaktär ökar också här i Sverige.

Bland hyresgästerna i Lokomotivet finns bland annat Bygglet, Folkspel och Green Cargo.

– För oss som fastighetsägare är det naturligtvis positivt att stora och framgångsrika företag och organisationer har valt att etablera sig i Lokomotivet. Men ännu roligare är det att de representerar så många olika verksamheter och branscher, säger Karl Ljunggren och fortsätter:

– Det skapar en spännande dynamik i huset som möjliggör nya och oväntade möten, och som tillför ytterligare ett värde för våra hyresgäster.