Hem Fråga Experten Fråga Experten: Betong för kortast härdningstid?

Fråga Experten: Betong för kortast härdningstid?

Fråga Experten

Vi kommer att under våren gjuta en platta till ett Attefallshus. Vi är angelägna att huset ska bli klart i sommar och vet att det finns olika betongkvalitéer. Vi kommer att ha trälamellgolv och keramik i badrummet. Kan du råda vilken betongkvalitet som gäller för kortast härdningstid?
/Olof Johannesson

En C20/25 är en relativt låghållfast betong, där vattencement-talet (vct) ligger på ca 0,72. Hållfasthetsmässigt funkar detta bra för ett lätt hus som ditt, men många väljer ändå lite högre kvalitet (C25/30 eller C28/35) för att få en mer “robust” betong.

Många ytskikt som limmad plastmatta, linoleum, spärrskikt i badrum m.m. brukar vara något fuktkänsliga. För att inte riskera problem med nedbrytning, emissioner och osund inomhusmiljö finns det gränsvärden på relativ fuktighet (RF) i betongen innan ytskikten bör läggas. I ditt fall med trälamellgolv (med underliggande plast) vill man att betongen torkat till under 95% RF, vilket går fort även vid högre vct.

Givetvis är det viktigt att se till göra rent ordentligt från allt organiskt material innan plasten läggs på. I badrum brukar man ha ett spärrskikt under klinkern, vilket ofta kräver ett betydligt lägre RF i betongen. Normalt är kravet då 85%, men det finns också lösningar där 90% är möjligt (med lågalkaliskt golvspackel).

Hur snabbt betongen “torkar ut” går att påverka, dels genom att välja ett lägre vct, men även att skydda den mot regn och uppfuktning.  Om jag räknar med tre månaders uttorkningstid, så behöver du uppskattningsvis ha vct 0,65 (C25/30) för att komma ner till 95% RF, vct 0,50 (C32/40) för 90% och 0,40 (C40/50) för 85%.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group