Hem Fråga Experten Fråga experten: Glätta eller slipa betonggolvet?

Fråga experten: Glätta eller slipa betonggolvet?

Fråga Experten

Jag planerar ett nybygge med betonggolv inomhus. Vi vill ha ett matt och ljusgrått golv utan alltför synliga stenar. Om jag fattar det rätt är då glättning att föredra framför att slipa. Men hur kan man styra hur mörkt eller ljust slutresultatet av betonggolvet blir? Pigment, nån speciell typ av betong etc?
/Per

För att hårdgöra
ytan samt få den plan och jämn behöver den glättas eller slipas. Vill man ha ett ”jämngrått” golv är glättningen att föredra. Slipningen ger ett annat utseende eftersom detta exponerar stenarna, och då faktorer som kompaktering, homogenitet, slipdjup, stenstorlek, nyans på ballasten, mm.

Normalt påverkar inte glättningen ljusheten speciellt mycket, men ibland kan en allt för ihärdig glättning göra ytan mörkare och ibland tendera att få en blåare ton.

Någon typ av ytbehandling behöver göras, förutom att dammbinda betongen behöver golvet bli någorlunda smutståligt och lättstädat. Det finns en mängd preparat man kan använda (olja, vax, paraffin, såpa, harts, silan, vattenglas, lack, mm.) med lite olika resultat. Några av dessa ge mörkare ton och/eller mer glans, så kolla med de som saluför preparaten och be om en lämplig typ som bibehåller betongens ljusgrå och matta yta. Och sedan testa på en bit så det blir som du tänkt dig.

Om du vill ha ljusare betong kan du beställa vitpigmenterad från fabrik, med dosering mellan 2% och 6% titandioxid beroende på hur ljus du vill ha. Doseringens effekt är inte linjär, vid högre mängd är skillnaden inte lika stor. Exempelvis ger 2% ofta en tydlig effekt, men att gå från 6% till 8% är inte så tydlig. Vitpigmentet är dyrare än de vanliga typerna av järnoxid (röd, brun, svart, gul, mm), kolla med din närliggande betongfabrik för prisuppgift.  Ett annat sett att ”ljusa” upp ytan är att glätta in pigment i yta, men detta kan vara lite svårt att få till med ett bra resultat. Väljer du en betong med slagg som bindemedel (ersätter delar av cementen) blir betongen också ljusare, och det kostar som regel inte mer (trots att betongen blir bättre). Men det är inte alla fabriker som kan erbjuda slagg.

Nackdelen med ljus betong är att nedsmutsning syns tydligare, varför ett mörkare betonggolv kan vara att föredra. På samma sett kan en viss ”flammighet” dölja smuts, och är i mitt tycke snyggt då det representerar hur betong brukar se ut. Vill man ha en porfri yta som är helt jämn i nyanser är kanske andra material än betong att föredra.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group