Hem Hållbarhet “Maskinsand är en del av vårt sortiment”

“Maskinsand är en del av vårt sortiment”

ncc

Nya testresultat visar att NCC:s maskinsand kan ersätta naturlig sand som tillägg i betong. På ett vindskärmverk i Skien i Norge tillverkas en kubisk maskinsand med helt släta korgar som visar mycket bra egenskaper i betong.

– Vår strategi är att förnya industrin och erbjuda de bästa och mest hållbara lösningarna. Vi uppnår nu detta mål på flera av våra avdelningar. I framtiden investerar vi ytterligare i klassificeringsanläggningarna hos våra avdelningar så att vi kommer att utnyttja 100% av de massor vi tar ut, säger Frode Jörgensen, chef för NCC Steinmaterials i Norge, i ett pressmeddelande.

Eftersom naturlig sand är en begränsad naturresurs och en viktig faktor för rent grundvatten finns det stora miljövinster med maskinsanden. Testerna visar att den uppnår de högsta kvalitetsstandarderna som NCC har arbetat med. Med en jämn kurva och förutsägbar kvalitet fungerar den bättre än naturlig sand som aggregat i betong då det inte längre är nödvändigt att ta hänsyn till variationerna i den naturliga sanden. Efter tvättprocessen monterar NCC en kurva i en blandningsanläggning och levererar en förkalibrerad maskinsand enligt kundens önskemål.

– Efter flera års arbete är det med entusiasm att vi kan dra slutsatsen att maskinsand är en del av vårt sortiment, säger Frode Jörgensen.