Hem Design Relief i betong fick pris av Stockholm konst

Relief i betong fick pris av Stockholm konst

Prisat konstverk i kvarteret Giggen i Tallkrogen.

Kristina Müntzing fick priset för ”Årets projekt 2018” på Stockholm konst-galan på Liljevalchs i måndags. Hennes  konstverk ”Kom in på en kopp” är ett grafiskt mönster som bildar en relief i betong.

“Kom in på en kopp” kan beskådas i det nyproducerade kvarteret Giggen som rymmer 75 familjer i Tallkrogen i Stockholm. Familjebostäder gav Kristina Müntzing uppdraget att skapa ett konstverk på en betongmur bakom en trappa mellan de olika gårdsnivåerna.

̶  Vi tror starkt på att konst kan lyfta en plats. Konsten kan hjälpa ett nybyggt område att snabbare skapa en identitet samtidigt som stoltheten hos de boende ökar. Det är därför vi alltid investerar i konst i all vår nyproduktion, säger Jonas Schneider, vd för Familjebostäder.

Kristina Müntzing har tagit fram ett lager-på-lagermönster med hjälp av de 75 lägenheternas planlösningar. I köken placerade hon lampor som en symbol för värmen och gemenskapen som kan finnas i ett hem.

Kom in på en kopp av Kristina Müntzing. Foto: Stockholm konst.
Kom in på en kopp av Kristina Müntzing.

̶  Detta skapar också en speciell stämning när man rör sig på gården under dygnets mörka timmar. Vi på Familjebostäder är väldigt glada och stolta över detta konstverk. Vi hoppas samtidigt att verket öppnar upp för diskussioner och gemenskap för våra hyresgäster i Tallkrogen, säger Jonas Schneider.

I “Kom in på en kopp” flätas rektanglar och kvadrater om varandra i ett komplext mönster. Lite närmare den tre meter höga och 22 meter långa betongmuren kan blicken urskilja former i reliefen. Tack vare att små LED-lampor som är infällda i betongen tänds vid skymningen syns det även på natten.

Konstverket refererar till den tid som klassas som en guldålder för den skandinaviska formgivningen med ett optimalt samspel mellan material och konstruktion. Inom arkitekturen blev ”brutalism” samlingsnamnet för 1950-talets arkitektur som lyfte fram betongen med synliga konstruktioner.

Prisutdelaren Stockholm konst är en del av Stockholms stad. Bland uppdragsgivare och beställare finns kommunala bolag, förvaltningar och byggherrar men även privata aktörer.