Hem Okategoriserade Nytt byggs snabbt i populärt läge

Nytt byggs snabbt i populärt läge

Godhems backe

När Wallenstam bygger hyresrätter i Majorna levereras betongstommarna av UBAB Ulricehamns Betong. Området Godhems backe består av 138 mindre hyreslägenheter och är en del av Göteborgs Stads satsning BoStad2021.

Satsningen, som omfattar 30 delprojekt från Angered i norr till Frölunda i söder, möjliggörs genom ett samarbete med flera kommunala, privata och kooperativa byggaktörer och ska ge 7000 nya bostäder utöver det ordinarie bostadsbyggandet.

– Det känns härligt att vara igång med denna nyproduktion och bidra till nya hem mitt i ett av de mest populära områdena i Göteborg, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

För att bostäderna ska vara inflyttningsklara år 2021 behövs en snabb byggprocess och då är UBAB:s byggsystem, där betongelementen tillverkas på fabrik med så hög prefabriceringsgrad som möjligt, ett sätt att korta byggtiderna. Stommarna levereras med funktioner som ventilation och avlopp ingjutet i bjälklag, målade fasader och monterade fönster.

Efter förberedelser som pågått sedan i höstas har nu ett officiellt sprängtag för nybyggnationen genomförts tillsammans med Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Lägenheterna, som är rökfria, kommer att byggas i korsningen Oljekvarnsgatan/Kolumbusgata. Husen byggs på en kuperad tomt som följer berget som även rymmer två kommersiella lokaler i bottenplan.

– Nya bostäder är en förutsättning för en levande stad. Jag ser positivt på att det tillförs fler hyreslägenheter i ett så centralt och populärt läge, säger Axel Josefson.

Godhems backe i Majorna är ett av flera projekt i Bostad2021-satsningen som ritas av Arkitekterna Krook & Tjäder. De har strävat efter att möjliggöra bostäder i det populära läget åt så många sökande som möjligt. En av de största utmaningarna med projektet är en brant bergssida som går längs med en  kraftigt sluttande tomt.

– Vi har med hjälp av höjder och färgsättning brutit upp huset i flertalet mindre volymer som klättrar upp längs bergssidan, berättar Gustav Zackrisson, arkitekt på Krook & Tjäder.

Bostadsområdet består av två delar, en del med gårdsmiljö och den andra i form av en lamell, och erbjuder endast parkering för rörelsehindrade. Ett aktivt val som tillsammans med det centrala läget borgar för ett hållbart resande.