Hem Hållbarhet Flytande studentbostäder i Norra Djurgårdsstaden

Flytande studentbostäder i Norra Djurgårdsstaden

Kolkajen
Illustration: Adept & Mandaworks.

AquaVilla Produktion AB och ByggVesta markanvisas ett unikt projekt i Sverige. 40 flytande studentlägenheter som ingår i detaljplanen för Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm ska rymmas på en nybyggd ö i Lilla Värtan.

– Bostäderna på Kolkajen är verkligen ett projekt som går hand i hand med vår innovativa anda och passar perfekt in i vårt studentbostadskoncept Live to Grow by ByggVesta. Vi ser fram emot ett spännande samarbete med Aquavilla och att med våra banbrytande studentlägenheter få vara pionjärer i ett nytt skede av Stockholms stadsutveckling, säger Jan Andersson, projektutvecklare på ByggVesta.

Kolkajen är en av de större detaljplanerna  i Norra Djurgårdsstaden. Där planeras för 1500 bostäder, 11 000 kvm kommersiella ytor, två förskolor och stora ytor för parker, torg, kajer och en vattenarena. Bygget av ön i Lilla Värtan möjliggör fler lägenheter i vattennära läge, badplatser och södervända kajer.

Beslutet om de flytande studentlägenheterna fattades i exploateringsnämnden i Stockholms stad den 14 februari. De ska tillverkas i Västervik och sedan skeppas till sin plats i Kolkajen. Tack vare en flytkropp utförd i betong ska de klara sig utan underhåll i 100 år. Tillsammans med och en oorganisk stomme (Casabona) av stålreglar och hård isolering och ett energisystem som täcker upp till 70 procent av energiförbrukningen blir husen mycket effektiva ur hållbarhetssynpunkt.

– Studentbostäderna vid Kolkajen innebär en ny milstolpe i AquaVillas utveckling med boende på vatten efter det att vi historiskt sett legaliserade boende på vatten 1997 i Pampas Marina tillsammans med Solna stad. Sverige har fantastiska möjligheter att utveckla boende på vatten genom att vi har en kuststräcka på hela 380 000 km, säger Richard Bergström, grundare av AquaVilla.

De 40 lägenheterna kommer att variera i storlek så att studenter men även forskare med familj ska kunna flytta in. Några av bostäderna blir “kompislägenheter” med separata sovrum men gemensamt kök, vardagsrum och badrum. Om detaljplanen för området går igenom beräknas byggstart av studentlägenheterna till 2025.