Hem Okategoriserade Hållbart i Solna när NCC bygger nytt HK

Hållbart i Solna när NCC bygger nytt HK

ncc

NCC bygger ett nytt och hållbart huvudkontor på 20 000 kvadratmeter i Solna utanför Stockholm. Platsen är strategiskt vald med E4:an i nära anslutning. 

Huvudkontoret byggs i Järva krog som förutom närheten till motorvägen även ligger ett stenkast från Ulriksdals pendeltågsstation. Projektet ska bidra till utvecklingen av en ny tät stadsstruktur i området.

– Genom flytten till ett helt nytt huvudkontor kan vi erbjuda en attraktiv, modern arbetsplats och samtidigt vara delaktiga i utvecklingen av en ny hållbar stadsdel, säger Peter Wågström, koncernchef på NCC.

Det nya huvudkontoret får en stomme är av betong och stål med limträbalkar. Grunden i projektet gjuts av GTAB, ett växande betongföretag från Gustavsberg som utför allt från formsättning till armering och gjutning.

– NCC:s egen personal har gjort ett fint förarbete med form och armering och har sedan låtit oss gjuta samtliga delar av grunden. Vår kunniga och yrkesutbildade personal hittar alltid hållbara lösningar oavsett vilka förutsättningar de ställs inför, säger Johnny Widlund på GTAB och fortsätter:

– Vi är den enda gjutfirman som tillhandahåller tre egna mastpumpar och en minipump. Detta möjliggör för oss att vara väldigt flexibla och att kunna möta alla kunders unika behov.

Byggnaden får en hög miljöklassning via Breeam. Delar av fasaden täcks av modulbaserade sektioner av solceller och på sedumtaket ska det finnas hela tretton sorters sedumgräs per kvadratmeter.

– Det är verkligen roligt att få vara med och bidra till ett sådant här prestigeprojekt, inte minst eftersom miljöklassningen bidrar till höga krav. För närvarande håller vi på med första etappen och i april i år räknar vi med att så sedumgräset, säger Lars Risberg, projektledare på BG Byggros som levererar drygt 2500 kvadratmeter tak till projektet.

Byggnadens energiförbrukning är beräknad att ligga under 50 kilowattimmar per kvadratmeter och år, vilket bara är hälften av förbrukningen på NCC:s nuvarande huvudkontor.