Hem Okategoriserade Ny guide hjälper byggföretag

Ny guide hjälper byggföretag

Sofie Wilhelmsson
Sofie Wilhelmsson, skatteexpert på Sveriges Byggindustrier.

Hur kontrollerar man en underentreprenör och håller sin verksamhet fri från fusk? Sveriges Byggindustrier presenterar guiden Råd & tips vid anlitande av underentreprenör, en guide med konkreta tips till byggföretag om hur man kontrollerar underentreprenörer och håller fusket borta från sin verksamhet.

– Syftet med guiden är att vi vill visa på hur man kan kontrollera sina underentreprenörer på ett sätt som inte behöver vara krångligt eller dyrt, säger Sofie Wilhelmsson, skatteexpert på Sveriges Byggindustrier.

Vad är bra att titta på innan man anlitar en underentreprenör?

– Konkret är det bra att först kontrollera om företaget är godkänt för F-skatt och registrerat för moms, om det finns kollektivavtal för ifrågavarande arbete, att företaget inte har några förfallna fordringar från arbetstagare för lön eller andra ersättningar, och om företaget är anslutet till ID06-systemet.

Varför är det viktigt för seriösa aktörer att kontrollera sina underentreprenörer?

– Seriösa aktörer har en viktig roll för att skapa en sund bransch. Det handlar naturligtvis om att skapa en sund byggbransch som bidrar till samhället, men det är också viktigt att seriösa aktörer blir medvetna om vad de riskerar om de får in oseriösa aktörer i sina projekt. Om de som sitter på uppdragen och pengarna ställer frågor och ställer krav blir det mycket svårare för de oseriösa företagen att verka.