Hem Fråga Experten Fråga Experten: Motfylld vägg?

Fråga Experten: Motfylld vägg?

Fråga Experten

Jag ska bygga ett garage i en sluttning där jag har grävt ut. Det gör att bakre väggen ska vara motfylld och sidorna delvis motfyllda (suteräng). Garaget blir 12×9 m och 3 m högt. På detta kommer jag ställa takstolar med utrymme för förråd. Vilken tjocklek ska jag räkna med att väggarna behöver ha?
/Michael

Eftersom du planerar att motfylla utsidan kommer horisontella krafter att verka på väggen. Hur stora dessa krafterna blir avgör hur tjock väggen behöver vara och hur mycket armering som krävs.

Storleken på dessa krafter påverkas av fyllnadsmaterialets typ, höjd, fukttillstånd, dränering, markrörelser osv. Utan vetskap av förutsättningarna är det lite svårt att svara på din fråga om hur tjocka de 3 m höga väggarna behöver vara. Men om jag antar att du dränerat ordentligt, motfyller med makadam hela vägen upp och att marken är någorlunda stabil, så bör du klara dig med 150 mm tjocklek som dubbelarmeras.

Är du osäker på dimensioneringen av väggarna, kan det vara idé att låta en konstruktör räkna på dem. Planerar du att gjuta hela höjden (3 m), tänk på att dimensionera för det höga formtrycket (speciellt vid lös konsistens).

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group