Hem Okategoriserade Ministrar uppmärksammar dödsolyckor

Ministrar uppmärksammar dödsolyckor

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

I januari 2016 beslutade regeringen om en nollvision mot dödsolyckor på arbetsplatser, men bara i år har tolv personer omkommit på jobbet i Sverige. Nu vill regeringen synliggöra arbetet för att bryta den negativa trenden.

– Vi kan aldrig acceptera att människor dör till följd av sitt arbete. Alla ska ha rätt att komma hem från jobbet. Varje dödsfall är ett misslyckande för arbetsgivaren och samhället, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Under måndagen den 4 mars träffar hon berörda myndigheter och representanter för de branscher som är värst drabbade av dödsolyckor. Under mötet kommer man att diskutera hur fler dödsolyckor på arbetsplatserna kan förhindras och hur regeringens mål om nollvision ska kunna uppfyllas.

Sex statsråd med ansvar för frågor kopplade till de mest olycksdrabbade branscherna meddelar att de gör gemensam sak i att lyfta upp det viktiga arbetet mot dödsolyckor. I dialog med myndigheter och relevanta aktörer ska regeringen synliggöra och arbeta för att bryta den negativa trenden med antalet dödsolyckor i arbetet. Förutom Ylva Johansson står Per Bolund, Ibrahim Baylan, Jennie Nilsson, Tomas Eneroth och Anders Ygeman bakom initiativet.

Under förra mandatperioden förstärkte regeringen resurserna till arbetsmiljöpolitiken med över 100 miljoner kronor.