Hem Okategoriserade Så planerar du inför betongleveransen

Så planerar du inför betongleveransen

leverans

Det finns en del att tänka på inför en betongleverans. En miss i planeringen kan äventyra leveransen men också personalens säkerhet. Enligt Betongindustri, som delar med sig av sin erfarenhet på sin hemsida, börjar planeringsfasen minst fem arbetsdagar innan.

– Det är då vi måste vara kompetenta och vaksamma på om det här är någon som är erfaren och kan betong eller om det är en osäker kund som behöver vägledning. Behöver vi ställa följdfrågor, behöver vi besöka platsen innan? Vi hjälper kunden, men det är kunden som bestämmer, säger Tobias Sandström, teknisk säljare på Betongindustri i Stockholm.

Säkerheten går före allt. Förutom att marken måste tåla tyngden av betongpumpen och betongbilar ska det finnas en uppställningsplats. Dessutom ska formen ska vara i ordning och vägen framkomlig. Allt behöver vara klart dagen innan leverans.

– Betong är en färskvara som levereras direkt från fabrik. Det kanske är sex bilar med betong på väg och så står det plötsligt en container i vägen. Då blir vi försenade både till det här jobbet och till nästa, säger Tobias Sandström.

Det kan vara en bra idé att kolla väderleksprognosen för leveransdagen. Temperaturen kan variera mycket även under en och samma dag och detta behöver man förhålla sig till genom att värma eller kyla betongen. På sommaren behövs kylrör och på vintern behöver formen förvärmas. Det får inte vara kallare än fem grader vid gjutning.

– Det är så levande att jobba med betong. Att kunden har en bra dialog med levererande fabrik är nyckeln till en framgångsrik totalleverans. Ska du bara fylla ut ett dike för att ankorna ska gå över kanske det inte gör något om betongen är kall och blir grynig, men om du ska bygga en bro ställs det andra krav och det finns regelverk som du måste följa och som styr hur det ska se ut.

Betongindustri erbjuder tekniska hjälpmedel för att ge bästa möjliga kvalitet på gjutningen. Ett sådant hjälpmedel är BI Distant, trådlös övervakning av hållfastheten, relativ fukt, temperaturer, eller formtryck. Det är ett verktyg som ger en kontroll som inte funnits tidigare.

– Förr fick man nöja sig med att ställa ett glas vatten på kanten. Frös vattnet fanns risken för frysningsskador på betongen.

Men även om såväl tekniken som planeringen har blivit så mycket bättre finns ett råd som fortfarande gäller, enligt Tobias Sandström:

– Ring hellre och fråga en gång för mycket än en gång för lite. Många missöden beror på missar i kommunikationen så ha en tät dialog med fabriken.

Tre tips för en lyckad leverans av betong:
1. Förbered i god tid
2. Förstå ditt ansvar
3. Bra dialog med levererande fabrik