Hem Okategoriserade Sökes: 20 000 pers till bygg- och anläggning

Sökes: 20 000 pers till bygg- och anläggning

betongutbildning

Genom utbildning och praktik skapas nya vägar in i bygg- och anläggningsbranschen. 20 000 personer behövs rekryteras varje år.

– Sverige behöver fler byggnadsarbetare så att vi kan bygga alla bostäder, skolor och vägar som behövs. Vi måste öppna upp nya vägar så att vi kan skapa fler jobb med schysta villkor. Med det här samarbetet kan vi ge killar och tjejer som inte gick klart sin gymnasieutbildning och nyanlända lärlingsplatser och en tydlig väg till en fullständig yrkesutbildning, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads.

Byggnads, Seko, Sveriges Byggindustrier och Maskinentreprenörerna samarbetar nu i en satsning som går under namnet Nubyggare. Tillsammans med sina samverkansorganisationer Byggnadsindustrins yrkesnämnd, Galaxen Bygg och Regionala samverkansgrupper är förhoppningen få fler att arbeta i byggsektorn.

– En modern och attraktiv byggbransch behöver vara mer jämlik och inkluderande. Kompetensbrist är en av våra medlemmars största utmaningar när Sverige växer och fler behöver en bostad och bättre infrastruktur. Därför är det viktigt att vi kan välkomna alla, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.

Galaxen Bygg ska arbeta som en effektiv länk mellan lokala Arbetsförmedlingar och företag. Redan nu är koordinatörerna på plats i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Luleå och Östersund.

– För oss är det självklart att vara med och ta ansvar för arbetsmarknaden. När samhället förändras ska vi vara en proaktiv kraft och möta upp den förändringen. Vi vill välkomna nya till branschen på ett schysst sätt, säger Valle Karlsson, förbundsordförande på Seko.

Nubyggare samarbetar med nyhetskanalen Aktarr för att nå arabisktalande personer i Sverige. Tillsammans med företaget Lingio har man utvecklat en ny språkapp med interaktiva kurser i yrkessvenska för byggbranschen. Appen ska nu breddas med kurser för maskinförare och anläggningsarbetare. Informationsmaterial på enkel svenska är på gång för att enklare nå ut till fler som vill börja arbeta i bygg- och anläggningsbranschen.