Hem Hållbarhet ”Fel att premiera vissa byggmaterial”

”Fel att premiera vissa byggmaterial”

Från vänster: Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong, Susanne Rudenstam, kanslichef på Sveriges Träbyggnadskansli och Johan Lindström, vd Plåt & Ventföretagen samt ordförande i Svensk Byggplåt.
Från vänster: Malin Löfsjögård, Susanne Rudenstam och Johan Lindström. Foto: Plåt & Ventföretagen.

Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen, riktade kritik mot regeringen i samband med ett panelsamtal på Fastighetsmässan i förra veckan.

– Politiker ska inte premiera användningen av specifika byggmaterial, utan sätta ramarna för att rätt material används på rätt plats, säger Johan Lindström.

Under de senaste åren har vi sett flera exempel på regeringens fokusering på trä och kommuner med träbyggnadsstrategier, men Johan Lindström anser att politiken ska främja att rätt material används på rätt plats i stället för att styra materialvalen.

– Vi ser flera spännande projekt och lösningar för att minska klimatpåverkan för alla byggmaterial just nu, därför blir det ännu mer fel att politiker premierar vissa byggmaterial framför andra.

Under panelsamtalet på Fastighetsmässan i Kista deltog förutom Johan Lindström även Malin Löfsjögård, vd på Svensk Betong och Susanne Rudenstam, kanslichef på Sveriges Träbyggnadskansli. De var alla överens om att plåt, betong och trä kompletterar varandra och behövs i byggprocessen.

Ett exempel på ett projekt för att minska byggmaterialens klimatpåverkan är samriskbolaget Hybrit som genomförs av SSAB, LKAB och Vattenfall med målet att ersätta kol och koks med vätgas i järnmalmsbaserad stålframställning. Om projektet når sitt mål kan Sverige minska sitt koldioxidutsläpp med tio procent.