Hem Hållbarhet C3C förbättrar världen med betong

C3C förbättrar världen med betong

c3c
Foto: C3C.

För drygt tio år fick sedan fick Marcus Richardsson idén om ett företag med snabba levereranser av miljövänlig grön betong. Idag har C3C, med huvudkontor i Växjö, 19 anställda och växer så det knakar.

Lisa Långström.

– Vi är stolta över att vi är med och förbättrar världen en smula, säger Lisa Långström som nyligen anställdes som projektledare, till Smålandsposten.

Den största delen av verksamheten utgörs av betongblock som produceras över hela Skandinavien. De legoliknande blocken finns på beställning för att snabbt komma på plats och används som skydd vid översvämningar och bränder men även för katastrofbassänger och som terrorskydd. Lisa Långström har fullt fokus på grön infrastruktur och samhällsskyddslösningar av returbetong:

– Det här är ett miljöteknikföretag som huvudsakligen jobbar med grön betong, det vill säga returbetong. Vi gör klimatet en tjänst. I stället för spill får vi en säljbar produkt i byggklossar av betong som går att bygga om.

Kunderna ska kunna ha ett överskott på block som snabbt kan flyttas vid en brand eller översvämning sker. Överskottet medför en ekonomisk rabatt för kunderna vars intresse för klimatanpassning bedöms vara mycket stort.

Marcus Richardson.

– Sverige går att täcka rätt snabbt, säger Marcus Richardsson som har en brand i en avfallsanläggning i Norrköping i färskt minne.

– Där kunde betongblock skärma av spridningen av branden så att räddningstjänsten kunde koncentrera sig på att släcka den befintliga branden och inte lägga arbete på området runt omkring.

C3C, som står för Concrete m3 Construction, använder öppna avtal gentemot kunderna för att främja ett samarbete, bygga relationer och ta hjälp av varandra när olika situationer uppstår.

– Vi är rätt säkra på att vi är först med det här och vi har produktion för att ta hand om returbetong i Sverige, Finland och Norge. Dessutom har vi precis sålt vår första bro till Danmark. Det är det bara Skanska som lyckats med hittills, säger Marcus Richardsson till Smålandsposten.

En ökad efterfrågan på terrorskydd har fått C3C att tänka ett steg längre. Kanske kan en centralt belägen skatepark snabbt göras om till ett skyddsrum.

– Ingen vill ju höra talas om terror och att ställa upp en massa betong överallt funkar inte, säger Lisa Långström.

Hon tycker att det märks var Växjöföretaget kommer ifrån.

– Det är så småländskt att få betong till något grönt.