Hem Fråga Experten Fråga Experten: Undvika repor i betongskivan?

Fråga Experten: Undvika repor i betongskivan?

Fråga Experten

Vi har gjort bänkskivor i köket, vi har lackat den ena för det var rekommendationer vi fick från butik. Men vi ser redan efter en månad att lacken blir repig. Vi jobbar på två cementskivor till, en kommer att vara som diskbänk. När jag bad i butiken att få råd sa jag att vi lagar mycket mat med olja, därför skulle vi lacka. Men vad ger ni för rekommendationer? Inte kul att se alla repor redan efter så kort tid.
/Egil

Cementpastan i betongen är finporöst och som bänkskiva kan betongen bli ganska fläckigt om man inte behandlat ytan ordentligt. Ett sätt att göra den mer tålig och hård är att slipa ner betongen några millimeter. Men eftersom stenen då exponeras kan utseendet bli annorlunda (beroende på stenens nyans, storlek och mängd). För att inte nedsmutning skall bli lika tydlig kan man dessutom blanda i lite svart pigment i betongen (järnoxid). Bänkskivor av betong kan också vara något flammiga och poriga vid tillverkning, men det är också det som ger ytan ”liv” och är karakteristiskt för betong. Vill man ha en helt porfri yta med jämn nyans kanske man skall välja ett annat material.

Om man inte vill slipa fram ballasten kan det ändå vara bra att slipa ytan något och/eller göra en enklare syratvätt för att få bort den yttersta gjuthuden. När betongytan sedan är ren och torr behöver den ytbehandlas för att dammbinda och göra den smutståligare samt mer hygienisk. Det finns en rad preparat för detta, exempelvis en klarlack av bra kvalitet (typ uretan, epoxi m.m.) funka fint på obehandlad yta. Det finns även andra preparat kan vara silan, vattenglas, olja, vax, paraffin, såpa, harts m.m. som kan fungera, men de kan också ge lite olika utseende och tålighet. Det är därför bra om du kan prova på en bit så det blir som du tänkt dig.

Om du väljer att lacka använd då gärna matt lack, och som du späder ut första strykningen. Allt för tjockt lager kan upplevas att ytan tappar lite av betongens utseende och repor kan bli mer tydliga. Kan uppleva att man även får denna effekt med blank lack.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group