Hem Design Kreativitet i betong i Ö-vik

Kreativitet i betong i Ö-vik

utekök
Markus Larssons utekök.

Det som började med att det fattades kantstenar till en husinfart i Örnsköldsvik är idag ett företag med namnet Kreativ Betong.

Markus Larsson.

– Alla kan gjuta, det är bara att köpa en säck bruk, blanda med vatten och röra om, säger Markus Larsson som driver Kreativ Betong vid sidan av sitt arbete som lärare.

Husinfarten fylldes ut med “stenar” som göts i betong och sedan kom den ena idén efter den andra. En bekant fick köpa en sittbänk som Markus gjutit och så var även försäljningen i gång.

– Men det krävs mycket jobb för att tillverka gjutformarna och att få det riktigt snyggt och hållbart. För att göra det effektivt och med kvalitet behöver man ha en blandare och rätt verktyg och det kanske inte alla har tillgång till, säger Markus Karlsson.

Sittbänkarna har fått namn som Paus, Vila och Rast och bland produkterna finns även husnummer-siffror och en planteringsbänk. Hemma på gården står dessutom ett utekök som Markus har skapat på egen hand.

– Jag fascineras av det här materialet, för dess beständighet men också för att det är snyggt och stilrent, säger Markus Larsson till webben7.se.

När betongen ska brinna och härda gäller det att vara med på noterna och varken vibrera för lite eller för mycket. Samtidigt måste man knacka på formen för att få bort luftbubblor.

– Jag har testat olika metoder och lärt mig av misstagen. Det gäller att hitta rätt lösning för varje form och när jag gör siffror är det extra utmanande. Då ska jag även hitta ett sätt att fästa dem i det fundament som behövs för att de ska stå upp.

siffror
Siffror från Kreativ Betong.