Hem Fråga Experten Fråga Experten: Blanda betongen?

Fråga Experten: Blanda betongen?

Fråga Experten

Blir det problem om man blandar ekonomibetong för att göra den flytande till till exempel golvavjämning?
/Thomas

Det går att modifiera torrsäckad ekonomi-, grov- eller finbetong så den blir lättflytande typ SKB (självkompakterande betong). För att göra detta tillsätts ca 1,5-2 kg kalkfiller och ca 50 gram flytmedel per säck, samt vattenmängden dras ner några deciliter. Vill man göra tunnare gjutningar kan det vara bättre att välja en torrsäckad produkt med mindre stenstorlek. Exempelvis expanderbetong brukar ha betydligt finare sten, och är ganska lättflytande (likt en SKB).

Om du läser produktbladet så anger de som regel en rekommenderad minsta tjocklek på gjutningen. Man bör inte överskrid den rekommenderad vattenmängden som anges för betongerna, vill du ha en lösare konsistens är det bättre att minska vattenmängden något och dra i lite flytmedel. Flytmedel kan du säkert få om du tar med en tom flaska till närliggande betongfabrik. De kan också ge dig rekommenderad dosering för flytet de använder. Blanda betongen till en trög konsistens och tillsätt sedan lite flytmedel i omgångar och blanda väl. För mycket flytmedel ger separation och betongen kan bli svår att ”rädda”.

Om du tänker att du skall göra en egen golvavjämning/spackel av torrsäckad betong, så rekommenderar jag inte detta. Tunna pågjutningar (under ca 50 mm) med ”vanlig” betong ger ofta problem med släpp, ”boom” och kantresning. Då är de cementbaserade golvprodukterna att föredra, de är anpassade för just denna typ av gjutning. Om ditt golv är mycket ojämnt kan det vara bra att först slipa bort ”topparna” så du inte behöver använda så mycket golvavgämning/spackel.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group