Hem Okategoriserade “En viktig samhällsfråga”

“En viktig samhällsfråga”

Närlunda Östra
Närlunda Östra i Helsingborg är nominerat till Årets Bygge.

De svenska miljonprogrambyggenas framtid är en viktig samhällsfråga. Det anser Bratislav Marjanovic, regionchef på Peab, som gläds över att Närlunda Östra var nominerat till tisdagens Årets Bygge-gala.

– Det är ett erkännande för hur man kan utveckla och lyfta ett slitet miljonprogramsområde till ett modernt och attraktivt bostadsområde.

Närlunda Östra ligger i Helsingborg och består av fyra niovåningshusen med betongstomme och utfackningsväggar. Området har genomgått en omfattande upprustning med Peab som entreprenör, Sweco som arkitekt och Helsingborgshem som byggherre. Betongfasaden kring entréerna till de totalt 264 lägenheterna har fått ett lyft med slitsar i betongen. En annan utmaning var att ge byggnadernas exteriör ett modernare uttryck och lösningen blev en ljusare kulör för den mörkgråa betongen medan balkongernas och loftgångarnas fronter byttes ut.

– Vi har lagat alla fasader, loftgångsplattor och bärande balkar. Betongen var skadad på många ställen. Vi har också bytt fasadmaterial i utfackningsväggarna i samband med tilläggsisoleringen. Huset ska kunna stå i 50 år till nu, säger Mani Mozaffari, projektchef på Peab.

De nya fönstren har ett U-värde på 0,9 och utfackningsväggarna har fått 100 millimeter tilläggsisolering. De bärande betongelementen har inte tilläggsisolerats då kalkylerna visade att det inte skulle vara ekonomiskt lönsamt.

Den nya balkongutformningen bestämdes i nära samarbete mellan arkitekter och konstruktörer.

– Vår konstruktör fick titta på hur mycket de befintliga betongbalkarna kunde klara. Det blev utgångspunkt för stålbalken som förlänger balkongen och sedan fick arkitekterna titta på det arkitektoniska, säger Mani Mozaffari.

Hans kollega Bratislav Marjanovic ser många uppsidor med projektet:

– Det visar hur man med moderna bygglösningar kan öka trygghet, tillgänglighet och lyfta ett helt bostadsområdes attraktionskraft.