Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta på trägolvet?

Fråga Experten: Gjuta på trägolvet?

Fråga Experten

Jag har köpt ett hus från 1914 och håller på med renovering. Husets golv består av trä och är väldigt ojämnt. Jag hade tänkt jämna ut golvet genom att gjuta ungefär 1-2 cm betong direkt på trägolvet (och självklart använda armeringsnät), är det något som ni rekommenderar? Blir det för”tungt” att göra det på golvet på hela övervåningen?
/Rebecca

Jag ser en del problem med att göra som du säger, att gjuta på med 1-2 cm betong (och armeringsnät) direkt på trägolvet.

1) Vikten från pågjutningen kan bli stor. Gamla trägolv har ofta nedböjning på mitten och då blir gjutningen tjock där och lasten stor. Dessutom svårt att få en självbärande pågjutning som är tunn, armeringen har ingen större effekt.

2) För att få till pågjutning med betong (avseende vidhäftning, kantresning, släpp/bom, sprickbildning o.s.v.) behöver man komma upp i åtminstone ca 70 mm tjocklek. Då kan armeringen också fungera lastbärande.

3) Organiska material (trä) bryts ofta ner i kontakt med betongen, av dess fukt och alkalitet (basisk miljö).

Men det skulle kunna fungera med en avjämningsmassa/golvspackel. Dessa finns för tunna pågjutningar/avjämningar, är lågalkaliska, har bra vidhäftning, låg krympning, snabbtorkande och finns som fiberförstärkta. Golvet behöver troligen primas först, det ingår ofta leverantörens koncept. Kolla på nätet hos leverantören, eller hos välsorterad bygghandel. Kommer du upp i ett par centimeters tjocklek tycker jag du skall anlita en byggnadstekniker/konstruktör som räknar på ditt bjälklag så det klara den extra lasten. Och har du exempelvis tänkt lägga klinker tillkommer det ju extra last av detta också.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Concrete Group